update-augustus

Na lange tijd weer even een update van mijn moestuin. Ik was een paar weken afwezig wegens privé redenen waarmee ik jullie niet zal vermoeien, inmiddels is alles weer oké met mij maar met mijn tuin is het wat minder.

Heermoes

Zoals je ziet is deze foto het zwarte randje meer dan waard. Een paar weken niet op de tuin geweest met dit als resultaat; alles overwoekerd door heermoes of kattestaart zoals je het in de volksmond noemt.

 

Heermoes is een signaalplant dwz het komt alleen voor op arme gronden. Arm in de zin van mineraal arme gronden. Elk levend wezen heeft 60 mineralen in bepaalde balans nodig om goed te gedijen. Als je deze dus in je tuin mist dan is heermoes de eerste pionier die zich daar vestigt en hij is verdomd moeilijk weg te krijgen. Als je het plantje uit de grond trekt knapt het net boven de wortel af en een paar dagen later staat er weer een vrolijk stengeltje boven de grond. Laat staan als je er met de schoffel te keer gaat, dan breken de wortels ook nog eens in stukjes af en elk stukje loopt weer uit.

Ook een chemische bestrijding (spuiten met gif) zijn ze redelijk tegen bestand maar voor mij is dat zowiezo al geen optie want ik wil geen gif in mijn tuin. Buiten dat door bespuiting gaat ook het bodemleven dood en de heermoes komt dubbel en dwars weer terug.

geschiedenis

Heermoes is  een heel oude plant, het groeide al in tijden voor de dinosauriërs er waren. Toen waren er veel soorten Equisetum zoals ze in het latijns heten, zelfs exemplaren die onder water in moerassen groeiden tot hele bomen. Het zijn deze bomen die  steenkoollagen vormden die we nu kennen. 

Oplossing

Is er dan helemaal geen blijvende oplossing tegen heermoes? Welzeker!

Alleen is het een langzame oplossing zoals alles in de natuur langzaam gaat.

De reden dat er hermoes groeit is dat de grond arm is, dus moet ik hem gaan verrijken met lavameel of gruis. Er is een middel in de handel dat heet heermoes-min en dit is op basis van lavameel en wormenmest met planten hormonen en een beetje langwerkende kalk. Verder wil ik mijn tuin gaan verrijken met vogel guano dit is specifieke mest van pelikanen, een langwerkende meststof die mijn tuin langzaam zal omtoveren tot een vruchtbare oase.

Maar eerst alle heermoes en andere onkruiden uit mijn tuin plukken dan lavameel strooien samen met heermoes-min vooral de laatste in de plantbakken en vogel guano. Omdat dit een zeer langzaam proces zal zijn zal het zeker drie jaar duren voor mijn tuin heermoes vrij zal zijn maar dat dit gaat gebeuren is zeker. 

Deze foto toont het begin van het einde van het heermoes tijdperk in mijn moestuin!

Ik hou jullie op de hoogte!

 

Tuinieren met de natuur mee. Dit boek legt de principes uit van Permacultuur en hoe je het kan toepassen in je eigen moestuin.Het boek dat je besteld bij mij is getekend door beide auteurs kortom een UNIEK verzamelaars object! Doe dit jezelf cadeau of geef het voor Sinterklaas of Kerst aan een vriend of geliefde.