2021opzijneinde

Hier na lange tijd even een terugblik op 2021.

Voor mijn moestuin was het dit jaar geen topjaar, veel regen, veel slakken en weinig zin om steeds maar weer nieuwe aanplant van bijvoorbeeld koolplanten neer te zetten om ze gelijk weer te laten opvreten door de slakken.

 

Er stond dit jaar dus bar weinig in de tuin naast de vaste gewassen die het wel redelijk deden zoals de fruitbomen en aalbes struiken. Ook de blauwe bes gaf dit jaar eindelijk zijn heerlijke bessen cadeau, wat een feestje.

Van de aardbeien konden we redelijk oogsten. 

De zomer verregende, van een zomer konden we eigenlijk amper spreken. We hadden natuurlijk best zonnige dagen hoor, maar na een paar dagen, weken van regen zijn ze snel vergeten. En meestal liet de zon zich zien op dagen dat ik moest werken voor de kost. Dus was ik weinig in mijn moestuin te vinden en dit resulteerde in een geweldige onkruid explosie. Een voordeel was dat het voornamelijk lidsteng of  paardestaart is en deze is makkelijk te roeien(al zullen vele hier vraagtekens bij zetten). Mijn plan is het eerst eruit te trekken en dan met lava meel te bestrooien wat de reden is waarom het er groeit bestrijdt.

Lidsteng groeit namelijk op arme grond met weinig mineralen in de grond.

Ik zal kijken volgend jaar of ik mijn visie moet bijstellen. In ieder geval gaf me deze onkruid explosie een officiële waarschuwing op de tuin, streng he.

Dit jaar liet ik een paar Pastinaken  staan en mochten ze tot bloei komen, best hoge planten werden het met grote bloemschermen waar veel zaden aankwamen. Deze zaden liet ik spontaan ontkiemen, waardoor er nu flink wat jonge pastinaken staan en Pastinaak is mijn lievelingsgroente dus dat komt mooi uit, lekker in de soep of als puree HEERLIJK.

IK had dit jaar twee rassen aardappels geplant en ze deden het best goed totdat er een bericht van de tuin kwam dat er Phythophthora ofwel aardappelziekte was geconstateerd op buurt tuinen dus bij mij niet. Maar ze hadden de dringende boodschap om al het loof van de aardappelplanten te halen. Toen ik ze rooide in augustus(het waren late rassen) was de opbrengst gering en van een klein formaat. Maar ze waren wel lekker, ze hadden een diepe, rijke smaak, vooral de paarse soort(ik weet de naam helaas niet meer, ja ik weet t ik schaam me) was heerlijk om zo te eten bij wat groenten maar ik maakte er ook een puree van en dat was een plaatje om te zien en dubbel zo lekker.

 

 

 

Tussen het onkruid zie je het gezonde blad van de aardappels. Volgend jaar weer? ik denk het wel gewoon weer proberen.

 

En zo ziet de tuin er nu weer uit, het meeste onkruid is weg. Op de achtergrond zie je een klein bosje met mais en op de foto hieronder zie je het resultaat, best lekker!

Zo genoeg van dit moestuin jaar en op naar het volgende met meer koolsoorten, sla en kruiden.

Ik wil iedereen fijne feestdagen, een goed uiteinde en een mooi begin van 2022 wensen, wees lief voor elkaar!

Tuinieren met de natuur mee. Dit boek legt de principes uit van Permacultuur en hoe je het kan toepassen in je eigen moestuin.Het boek dat je besteld bij mij is getekend door beide auteurs kortom een UNIEK verzamelaars object! Doe dit jezelf cadeau of geef het voor Sinterklaas of Kerst aan een vriend of geliefde.