oogstmaand

De oogstmaand -augustus

 

Augustus is de zevende maand van het jaar, vernoemd naar de romeinse keizer Augustus.

Volgens de Romeinse kalender, die begon in maart, was augustus de ‘mensis sextilis’ (= zesde maand), kortweg ‘sextilis’ genoemd. In 46 v.Chr. hervormde Julius Caesar deze kalender. In de naar hem genoemde Juliaanse kalender bestond een jaar nu uit 365 of – eens in de vier jaar – 366 dagen. Het jaar werd verdeeld over 12 maanden, elk bestaande uit afwisselend 30 of 31 dagen. Tevens zou een jaar voortaan beginnen op 1 januari, toentertijd het begin van de winter. In navolging van Julius Caesar hernoemde diens achterneef en opvolger Octavianus, de latere keizer Augustus, de maand sextilis tot augustus. Tevens verlengde hij die maand met één dag naar 31 dagen. Hij zou niet hebben willen onderdoen voor zijn voorganger, wiens maand juli ook 31 dagen telde. Als gevolg hiervan werd het aantal dagen van februari met 1 dag verkort tot 28 of 29 dagen, afhankelijk van al dan niet een schrikkeljaar.

De oogst in de moestuin

 

Genoeg geschiedenisles voor vandaag. Want we moeten oogsten en oogsten en oogsten.

 

 

 

Afgelopen week heb ik de Perzik'Peregrine' geoogst. In totaal waren het 6 mooie rijpe exemplaren (zoals op de foto). Deze heb ik op siroop gezet en dat gaat heel makkelijk(het recept komt nog). Ik heb er natuurlijk ook een opgesnoept, man wat een goddelijk, lekkere vrucht. de pit ligt mooi los in het vruchtvlees.

Inmaken

Inmaken of wecken? Wat is het verschil eigenlijk?

Volgens mij, bij inmaken maak je een warme oplossing ( hetzij suiker of azijn(bij augurken)). Bij de perziken heb ik bijvoorbeeld een suikerstroop gemaakt en de perziken in de pot gedaan en toen de hete suikerstroop(invertsuiker) op de perziken gegoten tot een halve centimeter onder de rand. Dan afsluiten. Klaar!!

Bij wecken doe je ze daarna nog in de weckketel op 80°C voor 20 minuten. Klaar!!
Ik heb deze perziken dus ingemaakt op siroop! En daar heb ik een prachtige foto van gemaakt!

nog meer geoogst

Jaa, ik heb nog meer geoogst hoor!!

Courgettes, phoeh wat moet ik er allemaal van maken? Ik heb er al soep van gemaakt en gegrilde rolletjes(trouwens erg lekker). En er gaan er gelukkig heel veel in de tomatensaus.

Tomaten waren ook niet aan te slepen, ik ga er echt volgend jaar wat minder van kweken! Maar ja... dat zeg ik elk jaar en elk voorjaar sta ik weer te popelen om zoveel mogelijk soorten te zaaien. Nee echt, minderen!

Want ik wil veel meer pepers en paprika's en meloen kweken en vooral ook de muismeloen(die dit jaar niet opkwam).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.