toppersuitdemoestuin

De hittegolf overleefd? Ik en mijn moestuin gelukkig wel en ik hoop jij ook.

Voor de spercieboontjes is het een top tijd, de hitte hebben ze goed verdragen, ik had gele boterboontjes staan in struikvorm. Nu zijn ze wel een beetje over maar ze hebben een goede oogst gegeven en deze gele boterboontjes smaakte me voortreffelijk.

Hierboven zie je een deel van mijn tuin, er groeit een beetje onkruid maar het valt mee grotendeels is het heermoes en die is na een paar jaar vanzelf weg. In de plantenbakken wil nog wel straatgras groeien maar ook die trek ik eruit en leg ze naast de kolen of worteltjes neer zodat ze dienen als mulch en zo het bodemleven voeden.

Wist je trouwens dat je helemaal geen meststoffen extra hoeft toe te voegen aan je planten. Planten zijn namelijk zo slim dat mits je voldoende bodemleven hebt(en dat heb je als je geen kunstmest of giffen gebruikt hebt en regelmatig compost toevoegd). Planten leven in symbiose met het bodemleven. Rondom de wortels vestigen zich bacteriën en schimmels, en  heel veel ander bodemleven zoals protozoa. De plantenwortels scheiden een soort suikerwater uit waarmee ze een bepaalde schimmel of bacterie lokken, deze bacterie of schimmel gebruikt dit suikerwater en geeft er een andere stof voor terug die direct opneembaar is voor de plant.                                 Dus ik voeg alleen nog lavameel en compost toe op mijn plantbedden en dat is genoeg, geen mestkorrels voor mij!

Hoe mooi is dit!!  Ik weet wel dat dit verhaal een beetje kort door de bocht is, maar hier komt het wel op neer. De plant vraagt en krijgt de voedingsstof die het vraagt van de schimmel of bacterie. Een schimmel maakt zelfs meters lange schimmeldraden die dienen voor transport van voeding en water, en zo krijgt de plant voeding die meters ver weg ligt met hulp van schimmeldraden.                                            Wees dus zuinig op je bodemvoedselweb en loop zo min mogelijk(liefst helemaal niet) op je plantenbedden, spit niet en mulch je plantenbedden met alles wat je maar kan vinden maar de beste mulch is smeerwortel. De smeerwortel kan je 2x per jaar afsnijden en direct op je bedden mulchen. Je moestuin zal je bedanken met overvloedige oogst.

bloemen

Ook bloembedden zijn belangrijk in je moestuin. Ik heb de linkerkant van de tuin 50 cm breed bloembedden aangelegd over de hele lengte van de tuin. Bloemen lokken insecten naar je tuin zoals bijen en sluipwespen en lieveheersbeestjes. Bijen zorgen voor de bestuiving van je fruitplanten en bomen en lieveheersbeestjes en sluipwespen vormen een leger offensief tegen ongedierte als luis en witte vlieg.

Zoals je ziet staan er prachtige eenjarige bloemen, zoals cosmos en slaapmutsje, verder groeit er malva en nog veel meer moois.

smeerwortel

De blauwe Russische smeerwortel groeit in mijn tuin. Begin van het jaar in de lente kocht ik 3 plantjes Russische smeerwortel en zette ze voor mijn tuin aan het pad. Niet wetende dat iemand het gras langs mijn pad regelmatig kort maait en dus ook mijn smeerwortels weg. 2 weken geleden kon ik ze nog uitgraven en heb ik er 5 planten van gemaakt dmv stek. Ze staan nu nog in potjes te wachten tot ze aan de rechterkant van mijn tuin geplant kunnen worden alwaar een strook van 50 cm smeerwortel komt te staan over de hele lengte van mijn tuin.Dus voorlopig moet ik ze goed aan de groei gaan houden en stekken. Dat stekken gaat overigens fantastisch goed, elk stukje wortel word weer een nieuwe plant.

aardpeer

De aardpeer doet het overigens ook fantastisch mooi. Ik lees veel dat het een slechte bloeier is maar bij mij niet hij staat volop in de bloei.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.