perliet
In dit blog eens aandacht aan het fenomeen perliet, wat is het en wat doet het?
Een moestuin is echt fantastisch en je eigen groenten en fruit verbouwen helpt deze dure tijden ook in je boodschappen uitgaven.
Verse, biologische groenten en fruit uit uw tuin zijn goed voor uw gezondheid en leveren u alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft om goed te gedijen.
Perliet is een essentieel onderdeel van zowel tuinieren als hydrocultuur, en het is een essentieel onderdeel om toe te voegen aan uw grondmengsel. In dit bericht zal ik alles uit de doeken doen wat je over dit mineraal moet weten.
Mineraal
Perliet is een natuurlijk mineraal, en het bestaat in de natuur als een soort vulkanisch glas. Als vulkanisch obsidiaanglas na verloop van tijd met water verzadigd raakt, begint zich perliet te vormen.
Natuurlijk perliet is te zien als grijs of zwart amorf glas. Er zit geen vorm of structuur in, in tegenstelling tot wat je ziet in kristalformaties. Zoals het meeste vulkanisch gesteente is perliet in zijn oorspronkelijke vorm dicht en zwaar.
Opgegraven perliet bevat gewoonlijk de volgende ingrediënten.
- Het bestaat tot 75% uit siliciumdioxide
- Aluminiumoxide
- Kaliumoxide
- Ijzeroxide
- Calciumoxide
- Magnesiumoxide
- Natriumoxide
- Tot 5% water
Perliet is een niet-hernieuwbare hulpbron, aangezien het een natuurlijk mineraal is. Over de hele wereld zijn er brandhaarden van perlietproductie, met de meest uitgebreide perlietactiviteiten in de Verenigde Staten, Turkije, Griekenland en Japan.
Perliet is een goedkoop materiaal, dat ook buiten de tuin veel toepassingen kent. Veel bedrijven gebruiken het mineraal bij de fabricage van gips, alsmede van metselwerk en plafondtegels.
Hoe maken fabrikanten perliet?
De kleine witte bolletjes die u in uw grondmengsel ziet zweven, zijn in wezen “vulkanische popcorn”. Dat is ongeveer de beste beschrijving die we voor dit materiaal zijn tegengekomen. Perliet bestaat hoofdzakelijk uit water, en wanneer fabrikanten het materiaal bij hoge temperaturen verhitten, “ploft” het net als popcorn in de magnetron.
De fabrikanten maken het perliet fijn en bakken het dan in grote ovens bij 1.650 graden Fahrenheit. De hitte maakt de minerale structuur zachter, waardoor het ingesloten water in het perliet in stoom verandert en uitzet. Als de stoom ontsnapt, zet het materiaal uit, en heb je het perliet dat we in de tuinbouw gebruiken.
Tijdens het verhittingsproces kan het perliet tot 16 keer groter worden dan het oorspronkelijk was. De kleine witte, op piepschuim lijkende balletjes zijn poreus, steriel, en stabiel na afkoeling.
Mijn tuin in Almere-buiten heeft een harde klei grond. Deze grond bedek ik met een laag perliet. Deze perliet zet zich met ter tijd vast in de grond en zorgt zo voor een losse structuur. Een ander voordeel is dat ik zomers minder water hoeft te geven omdat perliet water vast houdt.
Wees niet bang dat perliet schadelijk voor de grond is of dat de groenten schadelijke stoffen gaan opnemen van het perliet want perliet is gecertificeerd als geschikt voor biologische landbouw. Het bevat geen schadelijke stoffen.
Samenvatting
Perliet is een fantastisch product dat Uw groenten en bloemen in Uw tuin groter en een hogere opbrengst geeft.
Door perliet aan uw bodemverbeteringen toe te voegen, zult u deze zomer een aanzienlijk verschil merken in de gezondheid van uw tuin.
Perliet is een fantastische bodemverbeteraar om de groei van uw zaailingen en planten te verbeteren. Gebruik het als een op zichzelf staand groeimedium voor stekken of verwerk het in uw pottenmix. Perliet is het geheime wapen van succesvolle tuiniers over de hele wereld – voeg het vandaag nog toe aan uw grond.