paardebloemsiroop
De paardebloem behoort tot de familie der composieten, dit betekend dat het bloemhoofdje uit vele kleine bloempjes bestaan. De latijnse naam luidt, Taraxacum officinale waarvan de tweede naam zegt dat dit een geneeskrachtig kruid is. Er zijn ten minste 250 verschillende soorten paardenbloemen (Taraxacum officinale) bekend. In de kruidengeneeskunde hebben deze allemaal geneeskrachtige werking en worden bladeren, maar vooral wortels, gebruikt voor de spijsvertering en bij leveraandoeningen. Taraxacum komt van het Latijnse taraxa, wat aandoening betekent en ‘officinale’ betekent dat het vroeger erkend werd als werkzaam medicijn in de apotheek. Je zou dit kunnen zien als een soort kwaliteitslabel.
De naam paardenbloem heeft te maken met de voorkeur die paarden hebben voor deze plant. Ook konijnen en andere dieren zijn er dol op. Geiten, schapen en koeien gebruiken de paardenbloem als medicijn.
brievenbesteller
De naam brievenbesteller heeft de paardenbloem te danken aan de vruchtpluisjes die losgetrokken worden door de wind en dan als parachutes grote afstanden kunnen overbruggen.
molsla
De naam molsla heeft zij te danken aan het gebruik dat men vroeger wel jonge blaadjes van paardenbloemen die in een molshoop groeiden at. Tegenwoordig wordt zij ook gekweekt en zijn er varieteiten met meer en malser blad ontwikkeld. De bladeren hebben een hogen voedingswaarde(veel vitamine C, ijzer en Calcium)
paardebloemsiroop
Benodigdheden:
6 flinke handen paardebloemhoofdjes(geplukt op een schone plaats)
1 kg biologische rietsuiker
1 biologische citroen
1 klein stukje gember in stukjes
Bereiding:
Was de paardebloemhoofdjes en zorg dat er geen stengels meer aan zitten.
Doe alle ingredienten in een ruime pan ,
Snij de citroen in schijfjes en de gember in stukjes
Dek nu de pan af met een deksel of neteldoek.
na 24 uur wachten
Zet de pan op een matig vuur en verwarm totdat alle suiker is opgelost.
Pak een neteldoek of schone theedoek en een ruime zeef. Leg de zeef op een andere pan met het doek erin gelegd. Giet alles in het doek en knijp deze doek goed uit. Gooi de resten in de composthoop.
Nu kun je de gezeefde siroop nog wat nakoken totdat het iets dikker is geworden.
Deze siroop is heerlijk met water of in de yoghurt of ijs.
Reactie plaatsen
Reacties