ketchup

Zelf ketchup maken is het leukste wat er is.

Het is wel een langdurig werkje en is niet in een mum van tijd geschied, neem er de tijd voor en maak daarom vooral lekker veel.

werk schoon

Begin met een schone aanrecht. Pak je flessen of potjes en leg ze een kwartier in kokend heet water met soda(geen baking soda natuurlijk maar schoonmaak soda).

Spoel ze goed af en zet ze nog even een half uur op 100°C in de oven. Hierna zijn ze goed ontsmet.

 

Benodigdheden

10 Tomaten, natuurlijk heirloom dus uit eigen tuin.

2 rode uien, 'RedBaron' uit eigen tuin.

2 teentjes knoflook, inderdaad ook....

diverse kruiden, natuurlijk een flinke bos Basilicum...

2 blaadjes laurier.

1 schijf gula djawa(palmsuiker, onbewerkt)

300 ml rode wijn azijn.

3  á 4 theelepels Maizena

peper en zout

Een grote pan en een zeef, natuurlijk weckflessen of potten(maar die staan al in de oven te ontsmetten op 100°C)

staafmixer

 

De bereiding

*Zet de pan op het vuur(matig) en voeg een flinke slok olijfolie toe(o, o, staat niet op mijn lijstje)

*Fruit de  gesnipperde uien tot ze glazig zijn, voeg dan de knoflook(gesneden of geperst) toe en de steeltjes van de Basilicum( De blaadjes bewaren we nog even)

*Snij de tomaten, nadat je ze gewassen hebt, in flinke stukken en voeg ze toe. Zet het vuur iets hoger(het mag een beetje pruttelen)

Onder regelmatig roeren mag dit 1 1/2 uur pruttelen.

*Na 1 1/2 uur mogen de gesneden basilicumblaadjes erbij en de overige kruiden zoals venkelblad, oregano, nootmuskaat, kurkuma, kaneel(een klein beetje) en probeer vooral zelf ook andere kruiden uit!

*Voeg dan de rode wijnazijn toe en proef of de smaak goed is.

*Snij de Gula Djawa in stukjes en voeg toe.

*Laat alles nog 10 minuten pruttelen.

*Daarna ga je alles goed pureren met de staafmixer of in de keukenmachine.

 

Hierna pak je een tweede pan en de zeef.

 

*Je  schept met een soeplepel de saus in de zeef, met de bolle kant draai je de saus door de zeef. Als alles in de andere pan zit maak je de eerste pan even schoon onder de kraan en zet hem weer op het vuur, dan leg je de zeef boven de pan en doe je alles weer door de zeef terug in de eerste pan. Nu heb je 2 keer gezeefd en dat moet genoeg zijn.

Proef nu hoe het smaakt en maak op smaak met peper en zout.

 

Als de ketchup te dun is voeg je 3 theelepels Maizena toe(eerst oplossen in een klein beetje heet water).

 

Laat nog even een half uurtje inkoken.

 

*Pak de flessen uit de oven(pas op je vingers, want..heet) en de afsluitdoppen(ook in de oven gesteriliseerd).

*Vul ze af dmv een trechtertje en sluit ze direct af met de dop.

*Laat ze afkoelen , je zult zien dat de ketchup nog iets indikt. Deze ketchup blijft een half jaar goed, wil je ze langer bewaren dan moet je ze gaan wecken in de ketel een half uur op 90°C .

**Eet smakelijk, enneh Heinz kan er een puntje aan zuigen.