bessen

Je kunt verschillende bessen kweken zoals bramen.frambozen, blauwe bessen, josta bessen, aalbessen rood of wit maar ook druiven en kiwi's zijn bessen. Ik vindt ze allemaal lekker, in de yoghurt of om sap of siroop van te maken maar dit jaar ga ik de Rumtopf ermee vullen. Het recept hiervan volgt nog zodra de rumtopf vol is en ik jullie kan vertellen hoe lekker die is geworden!

verzorging

De bessen struiken hebben in wezen weinig verzorging nodig. In een droge voorjaar moet je wel genoeg water geven maar dat spreekt eigenlijk voor zich..

Ik geef ze elk jaar een handje lavameel en wat Mycorrizha poeder dit zijn schimmels die samenleven met de planten wortels en hun helpen met opname van voedingsstoffen.

snoeien

Een druif en een kiwi hebben beide ongeveer dezelfde snoei wijze. Dit is in Mei terugsnoeien tot het zesde blad en alle zijtakken terug snoeien tot het derde blad. Zo kan alle kracht naar het ontwikkelen van goede vruchten gaan. Nooit snoeien in de winter!

Een aalbes daarentegen snoei je altijd in de winter als alle blad er vanaf is en het niet vriest. Knip alle laaggroeiende takken weg en dun het hout uit zodat er weer licht in het hart van de plant komt. Wees niet te bang om te snoeien want hoe beter je snoeit hoe meer vruchten je volgend jaar hebt. Kijk maar eens naar t volgende filmpje van Frank Anrijs , de schrijver van het boek Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin. (Nog enkele boeken bestelbaar)

grondsoort

De blauwe bes is een uitzondering maar alle bessen groeien op alle gronden maar zavel is favoriet. zware kleigrond kan je bewerken met lavagruis dit zorgt ervoor dat de grond losser wordt en je voegt gelijk mineralen toe waardoor je bessen nog gezonder worden.

Blauwe bessen zijn zoals gezegd een uitzondering hierop, ze willen alleen goed groeien in een zure grond zoals hortensiagrond.

tenslotte nog een blik op mijn ontluikende perziken, dit wordt het eerste jaar dat ze buiten vrucht geeft er hangen 5 van deze mooie jongens in. Deze zullen lekker smaken in de rumtopf Hhmm!

Fijne zomer!