DIYolla

Na 5 K gerent te hebben ben ik toe aan een beetje knutselwerk. Ik bedoel voor in de kas waar het afgelopen dagen best heet was geworden en sommige planten waaronder de tomaat het een beetje moeilijk had. Dorst dus.

De Olla (spreek uit OOJJA) komt oorspronkelijk uit het romeins de oude Etrusken en Kelten maakten aardewerken potten die buikvormig waren om voedsel in te bewaren maar werden door de Romeinen ook als kookpot gebruikt.

De Spanjaarden namen deze Olla's mee op hun reizen naar Amerika en ontdekte daar in de droge woestijnen een heel andere toepassing nl als watergeefpot, ingegraven en gevuld met water konden planten ruim een week blijven leven door de capilaire werking van het aardewerk. Zo hoefde ze minder water te geven in de woestijn en dat verminderde het waterverbruik met 70%. Heel wat in de toch al waterschaarste woestijn.

Daarna zijn ze ontdekt voor onze tuinen en doen ze ook goed dienst in een kleine kas zoals mijn ACD_eu kas.

Olla kopen

Om nu alle 4 de Olla's die ik in mijn kas heb te kopen, dat zou best wel eens prijzig kunnen worden. Ik zag ze op het worldwideweb voorbij komen tussen de 20€ en 50€, dan zou ik dus 200€ kwijt zijn.

Nu werk ik in een tuincentrum en ik zag mogelijkheden toen ik bij het roodsteen schap stond. Er zijn vele filmpjes op youtube voor het zelf maken van Olla's met roodsteenpotten maar ik doe het op de eenvoudigste manier. Let op!!

roodsteen

IK kocht 4 roodsteenpotten van 18cm doorsnee met bijbehorende schotels. Alles kosten me nog geen tien euro. 

Siliconenkit

Siliconenkit is nodig om het gat in de pot te dichten. Ik gebruikte een kroonkurk van een flesje bier en legde deze in het gat en rondom deed ik siliconenktit, met een natte vinger drukte ik de kit goed tegen het steen van de pot en de kroonkurk. aan de onderkant deed ik hetzelfde.

Daarna is het alleen nog een kwestie van ingraven en de deksel erop leggen nadat je hem natuurlijk gevuld hebt met water héhé.

buien

Na  het knutselen keek ik over mijn kas en zag een donkere buienlucht aankomen. Het is tijd om binnenshuis een blog te schrijven over die Olla's. 

Aldus zie hierboven...