Monstera

Het is bijna einde herfst, in de moestuin is weinig meer te doen dan wat opruimen en nog wat onkruid trekken. Niet genoeg om hele bloggen over te schrijven. Voor de lange winterdagen heb ik iets anders bedacht namelijk mijn 2de passie zeldzame kamerplanten en in deze blog neem ik U mee in de wondere wereld van de Monstera.

En wel een specifieke Monstera namelijk de bonte vorm genaamd Monstera deliciosa variegata.  

Op zich is de Monstera een makkelijke kamerplant vooral de gewone groene Monstera deliciosa zal uitbundig groeien in de huiskamer, hij verlangt een constante temperatuur  van minimaal 17° C 's nachts en maximaal 27°C overdag. 

De Monstera groeit in de jungles van zuid en midden Amerika, daar leeft hij tussen de bomen en gebruikt deze als klimhulp. Als je goed naar de Monstera kijkt zie je allemaal donkere slierten uit zijn stengel komen dit zijn luchtwortels, hiermee haalt hij voeding en vocht binnen en ze zijn een handig middel om mee te klimmen.

bonte Monstera

Wat is er nou zo bijzonder aan de bonte Monstera?  Hij is namelijk zeldzaam en moeilijker te kweken dan zijn groene broer. In de natuur komen variaties voor doormiddel van uitzaaiing.

Als je bijvoorbeeld 100,000 Monstera zaden hebt en je zaait ze allemaal dan komt er maar één zaadje op met een ander kleurpatroon, Maar heb je eenmaal zo'n plant in je bezit dan kan je hem wel stekken en krijg je altijd een variegata terug. 

 

andere soorten

Er bestaan veel soorten Monstera's, ik ga U er niet mee vermoeien maar één wil ik hier nog noemen en dat is Monstera adansonii  deze kent weer vele ondersoorten zoals U hieronder ziet de bekenste 'Monkey Mask'

 

 

 

Andere ondersoorten zijn  de 'Laniata' deze krijgt grotere bladeren met vele kleinere gaatjes aan de midden nerf, alle Monstera's groeien graag tegen een mospaal aan en zodra de luchtwortel contact maken met de mospaal gaat de Monstera grotere bladeren maken, bij de 'Laniata' kunnen ze wel 40 cm lang worden.  Zo groot heb ik ze nog niet hoor maar op de foto hieronder zie een stek van deze 'Laniata'

grondsoort

De Monstera behoort tot de familie Aronskelken en houden niet van een compacte grond ze willen zuurstof bij de wortels. Als ik ze gaat stekken zet ik ze vaak in een mengsel van veenmos,perliet enboomschors in gelijke delen zo krijg je een luchtige grond waar de stekken goed in kunnen bewortelen na een jaar doe ik dan nog een deel potgrond erbij. de Monstera vraagt veel voeding namelijk van maart tot eind oktober 2 keer per maand een vloeibare voeding in de verhouding zoals op de verpakking en in de andere maanden dus van November tot Maart éénmaal per maand en dan ook de helft oplossen in water. De Monstera heeft het liefst regenwater te drinken en de bonte soorten mogen niet besproeit worden maar verlangen wel een hoge luchtvochtigheid dmv een luchtbevochtiger, het beste groeien ze als de luchtvochtigheid iets boven de 60% is.

Bij de laatste soort die ik hier bespreek ziet U de Monstera adansonii variegata aurea. Deze plant heeft groene bladeren met lichtere delen in het blad. Op de foto zie je een net ontrolt nieuw blad en de variegatie is nog niet zo duidelijk te zien maar naar mate het blad ouder wordt krijgt het blad steeds meer variatie.

Ik hoop dat U dit blog net zo leuk vind als mijn moestuinbloggen, kamerplanten scheppen een comfortabel klimaat in Uw huiskamer en geven veel plezier en zijn een genot om naar te kijken dus tot de volgende blog!