mulchen

Het is al weer Oktober en de regen valt met bakken uit de hemel wanneer ik dit schrijf. Er moet nog steeds veel gebeuren in mijn tuin. Onder andere mag het plastic tunnel kasje afgebroken worden, de tomaten die er deze zomer in stonden waren een flop, verkeerd ras en te dicht op elkaar geplant waardoor er geen lucht tussen de planten kon komen en je raad het al: Phythoptora of tomatenziekte. Met als resultaat dat alle tomaten wegrotte voordat ze rijp waren. Jammer, maar volgend jaar beter. Ook ik leer nog steeds bij van mijn fouten.

mulchen

En dan nu mulchen , wat is dat en waarom doen we dat? In de natuur, kijk maar naar het bos, bestaat er geen kale grond. Alleen vlak na een bosbrand maar die is ook binnen no time begroeid met onkruiden en jonge boompjes, de zaden overleven namelijk in de humuslaag. Alle grond is in het bos bedekt, hetzij met mos of een dichte kruidenlaag. De functie hiervan is dat de bodem bedekt is en zo beschermt wordt tegen weersinvloeden en tevens wordt op deze manier het bodemleven beschermt en gevoed als de kruidenlaag weer afsterft.

 

En dit is precies de reden waarom wij moeten mulchen in de moestuin. Ik wil geen grond bloot laten liggen dit is slecht voor de grond en slecht voor het bodemleven er valt immers weinig of niks te eten.

We kunnen alles voor mulch gebruiken, plantaardig afval wat anders op de composthoop verdwijnt of beter leg je een rand van smeerwortel aan langs je moestuin samen met een hoekje brandnetels.  Als je bijvoorbeeld een kool wilt oogsten dan zaag ik de stam af vlak boven de grond (deze verteerd of loopt soms weer uit), alle lelijke bladen haal ik eraf en gebruik ik rechtstreeks op de plek waar ik oogst om de grond mee te bedekken, ik mulch dus.

Straks vallen de blaadjes weer van de bomen, die ga ik verzamelen en leg ze in mijn plantvakken als mulch.

 

bodemleven

Wat doet het bodemleven nu precies?

Voor een goed bodemleven is het belangrijk dat we mulchen, zo bevorder je het bodemleven wat onder andere bestaat uit bacteriën, protozoa en schimmels. Daarnaast zijn er de regenwormen die een functie hebben als gangen gravers en zo je grond los maken of houden, en de vele kleine insecten zoals springstaarten en pissebedden, duizendpoten. Deze insecten verkleinen het plantaardig materiaal zodat schimmels en bacteriën hun werk kunnen doen.

voeding

Waarom is het bodemleven zo belangrijk?

Alle bodemleven draagt bij tot een gezonde en voedzame bodem. De plantenwortel scheiden suikers uit en wie zijn daar gek op ? HET BODEMLEVEN.

Dit gebeurt niet zomaar, je kunt het een beetje zien als stuivertje wisselen. De plant heeft op een gegeven moment tekort aan een bepaalde voedingsstof en geeft een signaal af via de wortels aan het bodemleven. Het bodemleven reageert met de desbetreffende voedingsstof af te geven aan de plantenwortel en krijgt er in ruil suiker voor terug. Bacteriën doen dit in de directe omgeving van de wortels dit heet het rhizoom maar schimmels kunnen van meters ver voedingsstoffen naar de plantenwortels brengen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we niet op onze planten bedden lopen en spitten is natuurlijk helemaal uit den boze.

Dit is eigenlijk het bodemleven in het kort verteld, maar het is een veel complexer systeem en wil je er meer over weten lees dan het boek Het bodemvoedselweb maar eens.

compost

Ook gaat er in het najaar een flinke laag compost op de bedden. Dit verrijkt de bodem nog meer en zorgt voor een feest maaltijd voor ons bodemleven. Met een flinke laag bedoel ik minstens 3  á 4 centimeter . Op deze manier zorg je voor een rijke bodem om volgend jaar weer veel op te kunnen oogsten.

 

lavagruis

Als allerlaatste gaat er ongeveer een kilo per m2  lavagruis op de plantenbedden. Lavagruis heeft voordeel boven lavameel op kleigrond gaat het je grond ook echt verbeteren. Lavameel en -gruis bieden beide 60 mineralen aan je grond toe. Elk levend wezen bestaat uit deze 60 mineralen en zo krijgen je moestuin planten dus nooit een tekort en hoef je dus niet bij te mesten met een commerciële meststof. 

De planten die je op deze manier kweekt hebben veel meer voedingswaarde dan planten die je kweekt volgens de oude moestuin normen omdat deze door de meststoffen gedwongen worden te groeien. Ze worden ook minder gevoelig voor luis en ander ongedierte omdat ze sterker zijn.

Als laatste: Zorg voor de natuur en de natuur zorgt voor jou!

 

Al met al is het een heel verhaal geworden maar dit is de reden voor een permacultuurtuin. Er zijn veel boeken over geschreven , half December komt er een van de betere uit van Frank Anrijs.

Dit boek zal op deze site te koop worden aangeboden met als leuke bijkomstigheid dat het boek door de schrijver gesigneerd zal worden!

Altijd leuk voor een kerstkado voor iemand  of voor jezelf.

Hou mijn site dus in de gaten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.