zelf een moestuin starten

Een moestuin hebben is hip, helemaal terug van weggeweest of is het er altijd al geweest? hoe dan ook duurzamer dan uit je moestuin kan je niet aan je groenten komen. Of je nu in je achtertuin een plekje vrijmaakt of je huurt een tuintje in een volkstuincomplex als je een eigen moestuin hebt dan ben je bewust bezig met je eten.

Je vraagt je misschien af of een moestuin veel tijd in beslag neemt maar als alles reilt en zeilt dan valt dat reuze mee. Je moet natuurlijk wel eerst je tuin opstarten, een plan maken voor je tuin. Wat ga je erin zetten en wil je in verhoogde bakken zaaien en planten of gewoon in vakken. Denk ook eens aan hoogte verschillen in de vorm van pergola's van hout of  pyramide's van wilgen staken je kunt zelfs een hele mooie boog maken van wilgentenen. Hieraan kun je klimplanten als Druif of Hop planten maar je kunt ze ook gebruiken om bonen te laten klimmen of erwten, je kunt er ook siererwten tegen aan laten groeien dan ruikt je hele tuin heerlijk zoet als ze bloeien en kan je altijd een mooie bos bloemen mee naar huis nemen. Maar ook muismeloentjes groeien prima aan een pyramiden van wilgenstaken, hieronder zie je mijn oogst.

In potten en manden

Natuurlijk kun je naast alle gezaaide groenten en bloemen ook kweken in potten en manden zoals zoete aardappels die het geweldig goed doen in een grote plastic bak of zoals op de foto de aardpeer.

zelf zaaien

Natuurlijk kun je in het tuincentrum al je groenten plantjes kopen en in je tuin zetten en soms doe ik dit ook maar hoe leuk is het om zelf je plantjes te zaaien. Dit kan in zaaibakjes maar na half Mei mag je ook gewoon in de tuin zelf gaan zaaien, denk eens aan radijsjes of worteltjes. Je bedenkt een plek waar je ze wilt hebben en maak een gleufje van ongeveer een centimeter diep en hierin zaai je de wortel of radijzen zaadjes.

Zorg dat je ook wat in de herfst te eten hebt dus nu (Mei) zaai je ook boerenkool en natuurlijk pompoen, er zijn zoveel rassen om uit te kiezen. Ook mijn lievelings groente Broccoli Mag je niet vergeten om te zaaien. Probeer ook eens Bimi.

Hier een lijstje van makkelijk te zaaien groenten; Bieten, Wortels zomer of winterwortels, Radijs, Sla soorten maar vooral pluksla , snijbiet , erwten en bonen.

kasje of schuurtje

Als je zelf wilt zaaien dan is een kasje onontbeerlijk maar in een schuurtje lukt het ook hoor, zet gewoon een tafeltje voor het raam van je schuurtje en voila laat het zaaien beginnen! Let op! voor het plaatsten van een kasje of schuurtje is vaak een bouwvergunning nodig.

bemesten

Nu heb je alle plantjes gezaaid en komen ze op dan moet je ze gaan bemesten, dit kan met gedroogde koemest of brandnetel gier maar ook lavameel is nodig voor de mineralen zodat jouw groenten straks supergezond zijn om te eten en je er zelf ook gezond en sterk van wordt.

Wanneer je nu de kriebels krijgt om je moestuin te starten .. begin dan gewoon wees niet bang om te experimenteren en als het mislukt dan lukt het de volgende keer misschien wel en hoe leuk is die euforie dan!

Vergeet niet dat je heel veel kunt leren van anderen op internet media als facebook en instagram en vergeet ook niet om je successen te posten op internet.

Ik wens je veel plezier met het zaaien en kweken van je eigen eten, je bent goed bezig, je bent hip en je maakt je CO2-voetafdruk kleiner in deze wereld .