Trombolino d'Albenga

Of tromba d'albenga zo wordt hij ook wel genoemd. Hij komt uit de familie van muskaat courgettes(Curcubita moschata).

Het is een rankende courgette met een Franse en Italiaanse traditie met een heel eigen smaak.

Courgette

Als je hem jong plukt, ter dikte van 1 á 2 cm dan is het een courgette, tenminste dan eet je hem als een courgette, alleen heeft deze vrucht veel meer smaak dan een normale courgette. 

Als je hem dun oogst dan kan je het in zijn geheel bakken inclusief bloem, dit is een echte tractatie. Maar was je te laat met plukken dan snij je er net als een gewone courgette plakjes van die je dan bakt in een lekker Italiaans gerecht.

Klimmer

De Trobolino d'Albenga is een snelle klimmer die zo 5 meter in beslag neemt en een overdadige oogst geeft. Nog een ander voordeel ten opzichte van courgettes is dat de Trombolino alleen zaden heeft in de onderste verdikte bol en als je ze jong plukt zijn de zaden helemaal onderontwikkeld en eet je dus de hele vrucht.

pompoen

Wanneer je te laat was met oogsten dan laat je ze gewoon hangen en worden het mooie kromme slangpompoenen. Wil je ze eten dan moet je ze schillen en maak je er een lekker soepje van of een mooi ovengerecht.

 

zaden

Pompoenen en courgettes zijn veredelde vruchten, dwz dat de eigenschappen die je niet wilt hebben eruit gekweekt zijn. Een eigenschap van  die ze eruit hebben gekweekt is de giftigheid van wilde courgette en pompoen. Het is dus wel een dingetje om nooit zaden over te houden van courgette of pompoenen ivm het terug komen van deze giftigheid bij zelf gewonnen zaden van deze gewassen. Koop dus elk jaar nieuwe zaden bij een gerenommeerd zaden leverancier.

Zelf verkoop ik ook zaden van de Trobolino d'Albenga die ik inkoop bij een gerenommeerd zaden bedrijf.

Dit jaar had een mooie oogst, misschien jij aankomend jaar?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.