bieslookazijn en meer Mei-genot in de moestuin

bieslook azijn

Prachtig toch, de bieslook staat vol in bloei en trekt vele hommels en bijen in de tuin. Ja ,inderdaad hier liggen de bloemen van de bieslook in een pot te wachten op de biologische witte azijn waarmee ze overgoten worden en zo de azijn een mooie paarse kleur krijgt en heerlijke subtiele knoflook-uien smaak afgeven. Natuurlijk heb ik niet alle bloemen afgeplukt en het merendeel is voor de bijen. Maar ik wil er ook wat van genieten, want bieslook azijn is zo lekker ik gebruik deze azijn om lekkere dressings van te maken.

andere geneugten

Vandaag heerlijk in de tuin bezig geweest, onkruidplukken. Een bezigheid die nooit ophoudt lijkt t wel maar je kan er wel lekker je hoofd mee leegmaken en eens flink ontspannen. Ik kijk een beetje in het rond en zie verschillende leuke dingen zoals dat de erwten goed groeien en bloeien:

het zijn lage erwten en ik heb er wat rijsthout tussen gezet voor de steun, ik steun mijn erwten altijd de lieverds. Ik ben gek op erwten. Naast de erwten in hetzelfde vak plante ik dit jaar eens pepers, allerlei rassen door elkaar één daarvan is de Peterpepper met zijn uitgesproken vorm.

Ik zie dat het ook nog een bonte vorm is en ik ben heel benieuwd naar de opbrengst...later meer.

Ik keek verder rondom me heen in mijn moestuin en zag dat de smeerwortel ook begon met bloeien en de hommels genoten ervan dat het een feestje was.

Over een feestje gesproken zo dachten de lieveheersbeestjes er ook over. Ik maakte er snel een foto van en liet ze daarna maar met rust. Mij hebben ze hierbij niet nodig.

Na deze innige omhelsing kwam ik bij de fruitbomen. Allereerst zag ik dat de perzikboom erg leed onder de krulziekte, alhoewel er heerlijke perziken aankomen denk ik erover om hem of haar om te ruilen voor een leikers. Maar eerst moeten deze jongens rijp worden en dan zaag ik de boom om.

Deze foto laat de vruchten zien aan de Notarisappel.

De Notarisappel is een appelras dat gekweekt is door notaris J.H.Th.W. van den Ham te Lunteren in 1890. Vermoedelijk is het een zaailing van het appelras Princesse Noble waar hij veel overeenkomsten mee heeft.

De Notarisappel was in de twintigste eeuw een bekend Nederlands appelras, maar raakte vanaf de zestiger jaren in de vergetelheid. Notaris Van den Ham hield zich in de tweede helft van de 19e eeuw bezig met het ontwikkelen van nieuwe appel- en perenrassen uit zaailingen. Hij richtte met het oog daarop in 1873 de Luntersche Tuinbouw-Vereeniging op, die faam zou verwerven met de ontwikkeling van verschillende nieuwe rassen.

Als laatste viel mijn oog op de Conferance peer, de Conferance is een makkelijk te houden peer met in September heerlijke sappige handperen. De boom , welke ik snoei als een leipeer is een plaatje om te zien met zijn mooie lichtgroene, glimmende bladeren.

Voor nu was dit alles wat ik te vertellen had, see you later alligator..

Rating: 1 ster
1 stem