kweken-in-de-kas

Niet alleen tropische gewassen groeien er goed maar ook uien, wortels en prei groeien er als een gek.

 

Onlangs werdt mij gevraagd of ik eens wat meer wilde vertellen over het kweken in de kas.

 

onze volkstuinen

Ik kweek nu al 3 jaar met dit concept. Een volkstuinen complex in een voormalige rozen kweekkas.

 

voordeel

Het grote voordeel tegenover buiten kweken is dat het seizoen langer is, doordat er in de kas geen wind waait blijft het er langer behaaglijk dus je kweekperiode is daardoor ook langer. Tevens begint de kweekperiode ook eerder doordat de bodem, in het voorjaar, sneller opwarmt. 

Een ander voordeel is dat je in de kas makkelijker tropische gewassen kunt kweken, alle Surinaamse groenten zijn er dus te kweken. 

bestrijding

Ziektes worden het liefst biologisch bestreden. Doordat we in een kas kweken, gebruiken we hiervoor de biologische vijanden voor het desbetreffende ongedierte.

Op de foto met de mooie en lekkere perziken ziet U een zakje hangen. In dit zakje zitten roofmijten, deze eten bladluizen, witte vlieg e.d.

bevruchting

In een buitentuin krijg je vruchten aan je gewassen doordat de bijen of andere insecten je bloemen bezoeken. In een kas is het natuurlijk belangrijk dat iets anders de bloemen van je vrucht gewassen bevrucht. Hier doen we dat met hommels. Vanaf maart worden de hommels in de kas uitgezet en kunnen ze hun werk gaan doen. 

tomaten

Ja, een kas leent zich uitstekend voor tomatenteelt. Ik kweek er dan ook zomers verschillende rassen( Je bent er vast wel wat tegengekomen in mijn bloggen).

Maar ook fruit groeit heel goed in het beschermende klimaat in de kas.

Zo deden mijn perziken het dit jaar geweldig goed. En kijk ik dit jaar reikhalzend uit naar mijn Goijibes , appels en peren, maar ook sharon fruit, kersen en pawpawbomen groeien er goed.

de kosten

Wat kost nou zo'n tuintje in een kas?

Bij Onze Volkstuinen kunt U al een tuintje huren voor €20,- per maand, dan heeft U 8m2, niet veel, maar zo kunt U wel uitproberen of U het leuk vindt en U kunt eventueel later uitbreiden.

Zelf heb ik 82 m2 en dat is een leuk stukje tuin met alle voordelen van onder glas telen.

Hopelijk weten jullie nu iets meer over het kweken in kas.

Hebben jullie nog vrienden of kennissen die graag in de tuin werken, laat ze dan kennis maken met mijn blog of beter nog laat ze mij volgen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.