een-kopje-koffie

Onder het genot van dit heerlijke kopje koffie schrijf ik dit blog.

VOF de kunst zong het al jaren geleden " Al het werk valt stil, als de koffiejuffrouw dat wil." 

Koffie is niet alleen goed voor mensen, mits matig(maar dat is met alles zo)maar het heeft ook zijn dienst bewezen in de (moes)tuin , niet de drank maar de prut!!

Vraag je je af hoe dat in elkaar steekt lees dan dit blog.

Koffie als meststof

Koffieprut bestaat voor een groot deel uit stikstof, fosfor en kalium en laten dat nou net de drie belangrijkste meststoffen zijn. Je vindt ze op meststof verpakking terug als N+P+K.

Eigenlijk is het niet zo gek dat deze stoffen erin zitten want de koffiebonen zijn de zaadlobben van het koffiezaadje en moet dus alle voedingsstoffen bevatten voor een eerste groei van het nieuwe koffieplantje.

met mate

Gebruik koffiedik met mate want het zorgt dat de grond ietsjes zuurder wordt. En door het stikstof krijg je langgerekte planten die vatbaar zijn voor ziekten en luis. Dus is matigheid geboden.

wormen

Wormen zijn, net als ik, gek op koffie. Al enige tijd meng ik koffieprut door mijn moestuingrond en het wemelt er nu van de wormen.

Wormen zorgen ervoor dat de grond zuurstofrijk wordt en ze zetten afvalstoffen om in duurzame meststoffen.

Het schijnt zelfs dat je een wormenbak op enkel koffiedik kunt houden, al begrijp ik niet waarom je er geen ander GFT-afval in zou gooien.

naaktslakken

Caffeïne is dodelijk voor slakken en dat is een mooie bijkomstigheid want slakken zijn geen vrienden van mij. Je zou bijna gaan denken waarom zijn er eigenlijk slakken uitgevonden ? Maar toch hebben ook slakken hun nut, ze ruimen dode plantendelen op en zetten dit om in voedingsstoffen, maar dan liever niet in mijn moestuin!

katten

Ook katten hebben het niet zo op de koffie geur. Dus heb je een plek in de tuin waar katten je tot overlast zijn, dan gebruik je daar royaal koffiedik.

oesterzwammen

Ja er bestaan tegenwoordig emmertjes waar je zelf je oesterzwammen in kan kweken. Zelf ben ik dit aan het uittesten, het werkt als volgt:

De kweekkit bestaat uit een emmer met deksel met hierin een aantal gaten die afgedekt zijn met een lucht doorlatend tape en een starter(mengsel met mycellium). Ten eerste neem je een hoeveelheid koffieprut en je mengt dit met wat water net zolang totdat het eruit ziet als pure chocolade en dit meng je met de start-mycellium. Deksel erop en afwachten. Af en toe spieken mag en dan zie je een witte schimmel op je koffiedik, als het bijna dichtgegroeid is gaat de volgende lading koffieprut erop net zolang tot het emmertje vol is, dan gaat de zwam bloeien en breken de oesterzwammen door de gaten naar buiten, als de groei stilstaat mag je ze  gaan plukken.Daarna volgt er een hergroei.

 

Zo zie je maar er zijn talloze mogelijkheden voor het gebruik van het zwarte goud -koffiedik. En nou maar hopen dat mijn tuin niet zo gaat ruiken als de Douwe Egberts fabriek.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.