fermenteren

En het hoeft echt niet alleen met radijsjes hoor, je kunt alle harde groenten fermenteren. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo gek op rauwe radijsjes, ik vindt ze te scherp en eigenlijk vies behh.

Maar omgetoverd door melkzuur bacteriën en gisten smaken ze me te lekker. Echt hhmm UMAMI noemen ze dat, de vijfde smaaksensatie!

wat heb je nodig?

 

Echt niet veel.Namelijk alleen een schone pot met een rubber ring tussen de deksel en pot. Natuurlijk de groenten die je wilt fermenteren en zeezout. Hoeveel zout? 15 gram zeezout of himalaya zout op 1 kilo groenten.

Werk altijd hygiënisch, was de pot met caustic soda en heet water.

Spoel de groenten af met koud water, gebruik groenten uit je eigen tuin of koop biologische groenten. Niet biologische groenten hebben veel minder melkzuur bacteriën bij zich en dan wil het fermentatie proces nog wel eens mislukken. Gebruik je echter groenten uit eigen tuin dan gaat het fermenteren eigenlijk altijd goed.

Hoe gaat fermenteren in zijn werk?

Eerst snij je de groenten die je wilt fermenteren in stukjes, bij deze fermentatie heb ik de radijsjes in plakjes gesneden. Je weegt het totaal aan groenten af en aan de hand van het gewicht bepaal je de hoeveelheid zout(15 gram zout op 1 kilo groenten).

 

Dan pak je je schone pot en je vult een laagje radijs op de bodem, vervolgens neem je een beetje zout tussen je vingers en strooi dit over de groenten uit. Net als een lasagne gerecht doe je nu om en om radijs en zout.

Vul de pot tot maximaal 2 á 3 vingers onder de rand, dit is nodig omdat het proces CO2 maakt en anders je pot uit elkaar ploft.

Als alle groenten(radijs) in de pot zit, druk je de radijs nog even goed aan. Je zult zien dat er al aardig wat vocht is ontstaan en als het goed is staan je radijs volledig onder water. Is dit niet het geval vul dan aan met pekelwater. Pekelwater is gewoon water aanlengt met zeezout in de verhouding 1 liter water met 50 gram zeezout.

Zorg dat alles onder water staat en je nog minimaal 2 vingers ruimte in de pot hebt.

Zet de pot, met de deksel niet volledig dicht, op kamertemperatuur weg. Sluit de pot met een kaasdoek o.i.d. en een elastiek zodat er geen vliegjes in kunnen komen.

 

Na een week mag de pot dicht. Let op gebruik altijd een pot met rubberen ring zodat CO2 uit de pot kan maar geen zuurstof de pot in kan komen.

Nu mag de pot de koelkast in, het fermentatie proces wordt nu bijna stop gezet. Na 3 weken zijn de radijsjes al lekker maar hoe langer je wacht hoe lekkerder ze worden.

Veel succes met je fermentatie avontuur

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.