pastinaaktaartje

Pastinaak is een hele oude groente, bijna een  vergeten groente. Pastinaca sativa sub sativa is de volledige Latijnse naam en het maakt deel uit de schermbloemige familie. In het Nederlands ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Het is ongeveer 20 cm lang en heeft een geelachtige kleur, de wortel heeft een specifieke anijssmaak. Hij is ook heerlijk om een soepje van te maken maar deze keer maakte ik er een taartje van.

De Pastinaak kan zowel rauw als gestoofd of gekookt worden gegeten en wordt meestal gezien als wintergroente omdat de wortel geen last heeft van vorst kan hij tot diep in de winter geoogst worden(mits je de grond in kan komen door vorst natuurlijk). De Pastinaak kan ook gebakken worden en schijfjes gefrituurde Pastinaak lijken wel wat op gewone aardappel chips. Van ouds wordt Pastinaak toegevoegd aan hutspot maar zoals gezegd ik bakte er een taart mee.

Als laatste nog dat de Pastinaak ook in Nederland in het wild voorkomt, je komt hem tegen op dijken, uiterwaarden en open plekken in het duin.

 Wat heb je nodig:                                                                              1 kleine ui
250 gram pastinaak
10 ansjovisfiletjes
100 gram geraspte harde geitenkaas
4 eetlepels oude kaas
1 dl water
2 eieren
100 gram kwark
6 plakjes bladerdeeg
1 eetlepel boter
1 eetlepel olijfolie
zout en peper                                                                                                        BEREIDING

 

  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Schil de pastinaak en snijd in niet al te grote blokjes.
  • Verwarm de olie in een braadpan en bak het uitje glazig.
  • Voeg het water toe en de blokjes pastinaak.
  • Laat de groente in 10 minuten beetgaar stoven (voeg eventueel nog wat water toe).
  • Roer ondertussen in een grote kom de eieren los met de kwark.
  • Voeg de geraspte geitenkaas toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap, waarmee u de quichevorm of springvorm ruim kunt bekleden.
  • Vet de quichevorm in met het klontje boter en bedek met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Snijd eventueel overhangend deeg af met een scherp mesje.
  • Laat het pastinaakmengsel een beetje afkoelen en roer het door het eimengsel.
  • Giet dit geheel in de quichevorm.
  • Bestrooi de vulling met de geraspte oude kaas.
  • Leg de ansjovisjes in een mooie waaiervorm bovenop de pastinaaktaart.(ik maakte deze taart zonder)
  • Bak deze hartige pastinaaktaart in ongeveer drie kwartier gaar en goudbruin.
  • Geniet er van!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.