KokenKoken

aardpeer-recept-uit-de-oven

De Aardpeer

Ook wel Jerusalem artisjok, Topinamboer of knolzonnebloem genoemd, die laatste vanwege de grote gelijkenis op de meer bloemige zonnebloem.  Hij komt dan ook uit hetzelfde geslacht Helianthus.  De zonnebloem heet officieel Helianthus anuus het tweede woord verwijst hierbij dat de zonnebloem eenjarig is en de aardpeer heet officieel Helianthus tuberosus waarvan het tweede woord knolvormende betekend.

De aardpeer is een heel gezond gewas. Hij is een harde groeier en bijna onuitroeibaar, elk vergeten knolletje gaat in het voorjaar weer uitlopen en wordt een plant die weer knollen opbrengt in de winter.

Opbrengst

De aardpeer geeft elk jaar weer veel knollen. Het beste rooi je ze vlak voordat je ze in een recept gaat klaarmaken. Je kunt aardperen bakken, koken of frituren en zelfs rauw door de salade zijn ze lekker. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn vrij zoetig.

gezond

De aardpeer bevat veel gezonde voedingsstoffen en neemt geen nitraten op. De wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Het is een geschikte groente voor diabetici, mensen met suikerziekte.

 

 

 

 

 

 

 

Aardpeer uit de oven

Ingrediënten,

Aardperen ongeveer 800 gram

2 uien

3 knoflooktenen

scheutje olijfolie

verse tijm, zeezout en peper

Bereiding

Ik heb de aardperen geschild met een dun schiller en dat was best te doen als je daar geen zin in hebt hoef je ze niet persè te schillen maar was ze dan grondig af met een borsteltje.

Daarna sneed ik ze in de lengte door en dan nog eens eigenlijk dus in 4 partjes.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier eronder.

Snij de uien door de helft en dan nog in 3 stukken en verdeel ze tussen de aardperen.

Leg dan de ongepelde teentjes knoflook tussen de ui en aardpeer.

Besprenkel met ruime hoeveelheid olijfolie en een beetje zeezout en peper.

Hussel dit met je schone handen goed door en leg de takjes tijm ertussen.

Dit gaat in het midden van de oven op 200 ªC voor 25 minuten lang.

 

Frites

Zoals je ziet lijken ze erg op frietjes maar ze smaken heel anders. Ze combineren qua smaak erg goed met broccoli en een veggie burger.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.