Bij

Nu eens aandacht in dit blog voor een klein insect. Een insect waarvan de mensheid niet zonder kan. Einstein zei het al, als de bij uitsterft dan volgt de mensheid binnen een maand.

 

De bij en de moestuin

 

In onze moestuin kunnen wij niet zonder bijen. Want geen bijen, geen oogst, althans geen vruchten, dus geen bramen, frambozen, appels enzovoorts, enzovoorts.

Naast de bij doet zijn grotere broer de hommel ook veel goed werk.

De latijnse naam van de bij is Apis mellifera mellifera, deze bij is een onder soort van de honingbij die in onze regio vliegt.

Omdat er in de kas weinig bijen vliegen, ze zijn er wel hoor. Hier dan toch een hommel op de foto want die vliegen er bij bosjes.

wat kunnen wij bijdragen

 

De achteruit gang van de honingbij valt grotendeels te wijten aan een ziekte in het bijenvolk de zogenaamde vareomijt. Deze mijt zuigt bloed bij volwassen bijen en legt vervolgens zijn eitjes bij de poppen van de bij. De uitgekomen vareo mijtjes voeden zich aan de bijenlarven die hierdoor misvormd ter wereld komen en hierdoor niet lang leven.

Maar ook de achteruit gang van lip- of vlinderbloemige planten en de korenbloem is een reden dat de bijenstand achteruit gaat.

Aan het eerste kunnen wij niet zoveel doen maar........aan het tweede wel!

 

 

zaaien

 

Help de bijen! en zaai zelf vlinderbloemige eenjarige planten en natuurlijk de korenbloem.

Haal een paar tegels uit je bestrate tuin, verwijder wat zand en vul aan met potgrond en zaai hier een bijenmengsel, overal te koop ook bij jouw favoriete tuincentrum!

Maar zaai ze niet alleen in je eigen tuin maar ook in de gemeente perken waar toch alleen gras en onkruid staat. Zo zorg je voor een bloemrijk leefklimaat voor jezelf en voor het bijenvolk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.