nieuwe-buren

Ja nieuwe buren altijd leuk en spannend, ja-ha ook die tv-serie die opgenomen is in ons vertrouwde Almere met in de hoofdrol Brancha van Doesburgh en haar man Daan Schuurmans welke in 2006 geschreven is door schrijfster Saskia Noort.

 

moestuin

Maar ik doel op nieuwe buren voor je planten in de moestuin. En die heb ik afgelopen week geplant, naast  die planten die er dus al stonden.

En nieuwe planten in je tuin is altijd leuk en spannend, slaan ze wel aan of niet en staan ze wel of niet op de goede plek, want ook planten kunnen wel eens onderling ruzie krijgen. Dan woekert de een, de ander bijna  de dood  in, zal ik maar zeggen.

 

Citrusplanten

Ik had voorheen alleen de Citroen en de Kumquat staan, die citroen doet razend goed zijn best en ziet er schitterend uit met allemaal nieuwe bloemknoppen die straks mooie citroenen gaan worden.

De Kumquat doet het iets rustiger aan en moet echt vertroeteld gaan worden met een beetje stikstof mest zoals Bloedmeel.

 

De nieuwe citrusplanten die ik kocht zijn een Kaffir-limoen, waarvan je de blaadjes kan gebruiken in de keuken.De blaadjes zijn in 2 delen verdeeld, wat typisch is voor deze soort. Bijvoorbeeld lekker meekoken in de rijst geeft een heerlijke citrussmaak aan je rijst.

Een andere' nieuwe buur' is de Australische kaviaar-limoen, dit is een heel bijzondere citrus-achtige met vinger-achtige vruchten, als je deze opensnijd dan komen er kaviaar-achtige bolletjes uit de vrucht met een delicate citrus smaak. Een echte zeldzaamheid deze citrus, heeft hele kleine smalle blaadjes en lijkt dus niet echt op zijn familie, een buitenbeentje. Hij blijft een klein struikje.

Meer buren

Een andere nieuwe plant is de blauwe bes 'Reka'. Deze zit vol met bloemen en ik hoop dat het allemaal bessen gaan worden, die niet door de vogels opgegeten gaan worden! Dus mijn advies is een vogelnet eroverheen spannen en dat ga ik nu ook echt eens doen!

De blauwe bes moet in zure grond staan en de eerste 2 jaar mag er niet bemest worden, ook geen gier. Ze hebben namelijk zeer tere wortels die mogelijk verbranden. Dus volgend jaar mogen ze bemest worden en 'Reka' moet zelfs nog een jaar wachten, maar zijn buren bosbes mogen dan bemest worden met een rododendron mest van Ecostyle bijvoorbeeld.

Elke winter na kerst krijgen de bosbessen mijn kerstboom, versnippert als mulch laag wel te verstaan, zonder ballen! Dit zorgt dat de grond nog iets extra aan zuurt en dat vinden ze fijn.

hogere temperatuur

 

Nu de temperatuur stijgt, groeit alles lekker in de tuin(alles is overdekt natuurlijk(het is een kas)).

Ik heb verschillende plantjes gezaaid en de tomaten staan vrolijk met hun hoofdjes al boven de grond.

Ook de Koriander is goed opgekomen net zoals de knolvenkel en de rode bietjes. Verder is de palmkool bijna aan uitplanten toe.

Ik hou jullie allemaal op de hoogte hoe alles hier groeit en bloeit!

Geniet allemaal van het mooie weer, het komt er echt aan en geniet ook zeker van je moestuin en alles wat jullie daarvan oogsten.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline
6 jaar geleden

Altijd interessante artikeltjes, leuk om te lezen. Ik heb nog pepertjes voor jou. Wanneer komen de ge├źnte komkommerplantjes bij Almeerplant? Kan je mij een seintje geven? Alvast hartelijke dank. Ik ben erg benieuwd naar je binnentuin. Hartelijke groet en tot gauw,