hete_augustus

Vrijdag 12 Augustus 2022,  een hittegolf is een feit op het moment dat ik dit schrijf. Een hittegolf telt minimaal  5 zomerse dagen van +25 ° C,  waarvan minstens 3 dagen tropisch zijn +30 ° C.

 

Hoe moet je omgaan met een hittegolf in je tuin? Ten eerste hou je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk, als je er nog geen een hebt koop dan nu een mooie hoed en draag hem in je tuin of erbuiten.

Je gaat tijdens een hittegolf geen voeding geven een plant groeit immers niet als de temperatuur boven de 30°C zijn.

Geef ruim water in de  ochtend of de avond maar mochten de planten echt snakken naar water midden op de dag en hangt alles slap dan is de kans groot dat ze  de avond niet meer halen, geef ze dus dán water. Het is een fabeltje dat je planten verbranden als je ze water geeft in de brandende zon, de reden om het 's morgens of 's avonds te doen  is dat er overdag veel water verdampt tijdens het gieten en dat is zonde van het kostbare regen of drinkwater.

oogsten

Er valt gelukkig wel veel te oogsten en de fruitbomen doen het goed en geven hun eerste oogst op de buitentuin.(Conference peer, Notaris appel en Perzik 'Peregrine' )

kleinfruit

Veel van het kleinfruit zoals de bessen zijn al geoogst, een deel is ingevroren en het andere deel is opgegeten.

Maar er is nog meer te oogsten, waarschijnlijk door het lekkere warme weer de laatste tijd wordt de oogst van de gele framboos(Rubus idaeus 'Fallgold') overweldigend en wat zijn ze lekker zoet(ik snoepte er stiekum al een paar.

Dit ziet er veelbelovend uit vindt je niet?

Maar bij de doornloze braam kan het nog gekker en heerlijk zoet zijn de vruchten wachtend om omgetoverd te worden tot een heerlijke zoete bramentaart.

kweken in zakken

Dit jaar kweek ik zoete aardappels in een zak en ik moet zeggen dat het geweldig gaat, de oogst moet nog wel op zich wachten en verwacht ik in oktober te doen maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. De zoete aardappel is familie van de klimplant Impomoea misschien ken je hem wel met die blauwe bloemen groeit hij zo een muur vol, de blauwe winde.

De zoete aardappel of bataat is dus een plant uit de windefamilie. De zoete aardappel heeft een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave. Nog een leuk weetje; de bataat bevat 25mg magnesium per 100 gram en is dus een prima maaltijd na het lopen van een halve of hele marathon, maar ja wie heeft daar nu zin in in deze warmte.

En de hekken sluiter van dit blog is het pepertje en hij groeit ook in een zak.

Pepers zijn overjarige planten en kunnen binnenshuis overwinteren op een koele maar lichte plaats en dat ga ik dit jaar proberen. Zo kan hij elk jaar groter groeien en meer opbrengst geven.

VERZORGINGSTIPS  

  • Zet de peperplant in de volle zon en op een beschutte plaats.

  • Bescherm de plant tegen de wind. 

  • Geef de peperplant regelmatig water met ook wat plantenvoeding. De planten hebben iedere dag wel wat water nodig, zeker als het warm is. 

  • Haal regelmatig wat bladeren weg zodat er genoeg licht bij de pepers kan komen. 

  • Wanneer de plant hoog wordt kun je ‘m steunen met stokken, rekjes of gaas. 

  • Regelmatig dieven, oftewel wat zijscheutjes wegnemen, zorgt voor mooie zware planten en vruchten. 

Dit was hem weer , geniet nog van het lekkere weer cq vakantie

groet,

Paul

Jouw moestuinspecialist.