update-tuin-in-Januari

 

Zo, eindelijk dan weer eens wat schrijven. Het is zaterdag 13 Januari en dat is wel laat maar niet te laat om jullie een gezond en gelukkig 2019 te wensen en dat alle tuindromen of wensen maar uit mogen komen.

tuinbonen

Vandaag heb ik mijn tuinbonen gezaaid, eigenlijk voor de tweede keer want vorig jaar oktober zaaide ik ze ook. Maar daar is weinig van terecht gekomen,  waarom?  Ik gebruikte té oude zaden. De zaaibonen waren 2 jaar over datum en de kieming was ronduit slecht te noemen, er waren er 2 opgekomen van de 20. Dus, vandaag zaaide ik weer tuinbonen, omdat ik ze gewoon heel erg lekker vindt. En de soep van de tuinboon toppen(de plant zelf dus) is als een vroeg zomerse traktatie. Je kunt de bonen planten toppen in Juni(soms al in Mei) en er een heerlijk soepje van koken. Je zult er echt versteld van staan hoe lekker dat is. Hier kun je klikken voor het recept.

Het ras wat ik zaaide was Witkiem. Tuinboon 'Witkiem' (Vicia faba) is een bontbloeiend, rijkdragend en bruinkokend tuinbonenras, waarvan de bonen een heerlijke tuinbonensmaak hebben. Een delicatesse, zacht van smaak. De bonen smaken het beste als ze jong gegeten worden. De peulen worden ca. 16 cm lang. 'Witkiem' is ook bestand tegen slechte weersomstandigheden.

 

 

De foto laat wel een tuinboon zien maar dit is niet ' Witkiem'. Wat je hier ziet is de bloeiende 'Karmozijn'.

Spinazie

En die heb ik vandaag ook gezaaid.

Voor zomerteelt zijn langzaam groeiende rassen beter. Die schieten minder gemakkelijk in bloei. ‘Breedblad Scherpzaad’ is vooral bedoeld voor teelt in de vollegrond, maar kan ook in de periode december-januari onder glas geteeld worden. Het malse blad smaakt uitstekend. 

Zaaien: voorjaarsteelt: in de periode februari tot begin april. Herfstteelt: half juli tot half september. Zaai breedwerpig (het zaad goed verdeeld) op een zaaibedje of op regels of rijen die 20 cm uit elkaar liggen. Zaai in goed losgemaakte grond. Spinazie heeft veel stikstof nodig. Houd de grond voldoende vochtig. In herfstteelt iets dunner zaaien dan in de voorjaarsteelt. 

Oogst: voorjaarsteelt: april tot en met juni; herfstteelt: augustus tot oktober; winterteelt onder glas: maart-april. In de herfstteelt is de smaak van iets verder uitgegroeid blad vaak beter dan heel jong blad. Geschikt voor invriezen.

Botanische naam: Spinacia oleracea.

 

 

Dit was hem dan weer de update Januari.

Deel dit blog alsjeblieft zoveel mogelijk op facebook, pinterest en weet ik waar want Heirloomzaden wil groeien in 2019. Ik beloof jullie in 2019 veel informatieve blogs, maar hebben jullie zelf vragen of problemen in de moestuin? schroom niet en stel je vraag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.