HOME » heirloom

heirloom

Wat betekend dat nou eigenlijk? Heirloom, het is een engels woord en als je het plat vertaald betekend het erfstuk. En dat is het ook heirloomzaden zijn een erfstuk van onze voorouders. Voordat je een plant als heirloom mag benoemen moet hij minstens 50 jaar als ras bekend staan, of gerelateerd zijn aan een bepaalde plaats of familie.

 

En daarom kweek ik voornamelijk heirloom rassen, niet alleen van tomaten maar van alle groenten die er bestaan. Maar hoe herken je nou die heirloomzaden? Dat is vrij makkelijk, alle heirloomrassen kan je namelijk terugwinnen uit hun eigen gewonnen zaden. Een F-1 hybride zal nooit soortecht terug komen uit eigen zaden en is dus nooit een heirloom.

van links naar rechts 'BlackKrim', 'NorCarolinaPink', 'RedZebra' en 'MalakhiTovayaShkathulkha'

En zo ziet het er op je bord uit!!

Industralistatie

Door de industralisatie zijn kwekers makkelijk te  oogsten groenten en vruchten gaan kweken, deze zien er allemaal het zelfde uit en hebben een smaak die door een brede groep mensen  lekker wordt gevonden. Jammer want hierdoor zijn oude rassen, die vaak verschillende grote vruchten hebben uit zwang geraakt. Maar tegenwoordig komen heirloomrassen veel vaker terug. Gewoon om de smaak, die zijn niet te evenaren met de gekweekte eenheidsworsten die de supermarkten verkopen.

Dit is 'GiantKuby' ook een hele mooie tomaat, rood met een groene kraag. De smaak is zoet met een intens zuurtje.

Eigenlijk zijn de meeste groenten die je zelf uit zaad kweekt heirloom(spreek uit 'erloem').Alle heirloomrassen hebben zowiezo meer smaak en zien er vaak veel mooier uit.

Voor mij alleen maar heirloomrassen!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Natasja Garre
een dag geleden

Beste,
Ik ben opzoek naar een site om heirloom zaden te kopen maar wou graag andere groeten dan enkel tomaten. Zijn er soms sites die u mij kan adviseren en evt ook boeken.

Alvast bedankt voor uw advies

Mvg,

Natasja

Ab
3 maanden geleden

Goedemiddag,

We gaan een tuin o.b.v. het permacultuurprincipe beginnen, en willen hier eigenlijk alleen Heirloomzaden voor gaan gebruiken.
Kun je ons een verkoper adviseren?
Alvast bedankt voor de moeite
B.v.d.
Arnold

Anjana Bhagole
4 maanden geleden

Hoi

Ik ben benieuwd waar ik heirloom zaadjes kan kopen. Ik wil graag beginnen met een moestuin op mijn balkon en wil graag dit doen op basis van natural home gardening. Dus met heirloom zaadjes. Maar vind het lastig om het te vinden.

Hoop dat je me kunt helpen.

Alvast hartelijk dank

Anjana