HOME » heirloom

heirloom

Wat betekend dat nou eigenlijk? Heirloom, het is een engels woord en als je het plat vertaald betekend het erfstuk. En dat is het ook heirloomzaden zijn een erfstuk van onze voorouders. Voordat je een plant als heirloom mag benoemen moet hij minstens 50 jaar als ras bekend staan, of gerelateerd zijn aan een bepaalde plaats of familie.

 

En daarom kweek ik voornamelijk heirloom rassen, niet alleen van tomaten maar van alle groenten die er bestaan. Maar hoe herken je nou die heirloomzaden? Dat is vrij makkelijk, alle heirloomrassen kan je namelijk terugwinnen uit hun eigen gewonnen zaden. Een F-1 hybride zal nooit soortecht terug komen uit eigen zaden en is dus nooit een heirloom.

van links naar rechts 'BlackKrim', 'NorCarolinaPink', 'RedZebra' en 'MalakhiTovayaShkathulkha'

En zo ziet het er op je bord uit!!

Industralistatie

Door de industralisatie zijn kwekers makkelijk te  oogsten groenten en vruchten gaan kweken, deze zien er allemaal het zelfde uit en hebben een smaak die door een brede groep mensen  lekker wordt gevonden. Jammer want hierdoor zijn oude rassen, die vaak verschillende grote vruchten hebben uit zwang geraakt. Maar tegenwoordig komen heirloomrassen veel vaker terug. Gewoon om de smaak, die zijn niet te evenaren met de gekweekte eenheidsworsten die de supermarkten verkopen.

Dit is 'GiantKuby' ook een hele mooie tomaat, rood met een groene kraag. De smaak is zoet met een intens zuurtje.

Eigenlijk zijn de meeste groenten die je zelf uit zaad kweekt heirloom(spreek uit 'erloem').Alle heirloomrassen hebben zowiezo meer smaak en zien er vaak veel mooier uit.

Voor mij alleen maar heirloomrassen!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.