heirloom

Wat betekend dat nou eigenlijk? Heirloom, het is een engels woord en als je het plat vertaald betekend het erfstuk. En dat is het ook heirloomzaden zijn een erfstuk van onze voorouders. Voordat je een plant als heirloom mag benoemen moet hij minstens 50 jaar als ras bekend staan, of gerelateerd zijn aan een bepaalde plaats of familie.

 

En daarom kweek ik voornamelijk heirloom rassen, niet alleen van tomaten maar van alle groenten die er bestaan. Maar hoe herken je nou die heirloomzaden? Dat is vrij makkelijk, alle heirloomrassen kan je namelijk terugwinnen uit hun eigen gewonnen zaden. Een F-1 hybride zal nooit soortecht terug komen uit eigen zaden en is dus nooit een heirloom.

Ook deze tomaat ACE 55 VF is een originele heirloomtomaat uit Hongarije, hij rijpt vroeg(55 dgn na zaaien) en is  niet zo gevoelig voor Phythopthora en daardoor geschikt voor buitenteelt .

van links naar rechts 'BlackKrim', 'NorCarolinaPink', 'RedZebra' en 'MalakhiTovayaShkathulkha'

En zo ziet het er op je bord uit!!

Industralistatie

Door de industralisatie zijn kwekers makkelijk te  oogsten groenten en vruchten gaan kweken, deze zien er allemaal het zelfde uit en hebben een smaak die door een brede groep mensen  lekker wordt gevonden. Jammer want hierdoor zijn oude rassen, die vaak verschillende grote vruchten hebben uit zwang geraakt. Maar tegenwoordig komen heirloomrassen veel vaker terug. Gewoon om de smaak, die zijn niet te evenaren met de gekweekte eenheidsworsten die de supermarkten verkopen.

Dit is 'GiantKuby' ook een hele mooie tomaat, rood met een groene kraag. De smaak is zoet met een intens zuurtje.

Eigenlijk zijn de meeste groenten die je zelf uit zaad kweekt heirloom(spreek uit 'erloem').Alle heirloomrassen hebben zowiezo meer smaak en zien er vaak veel mooier uit.

Voor mij alleen maar heirloomrassen!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

E. Bing
10 maanden geleden

Leuk hierover te lezen maar ik wil graag weten waar ik heirloomzaden kan kopen.

R van Bunnik
3 jaar geleden

hoi, ook ik wil verder gaan mer heirloom zaden. kunt u mij een site aanbevelen waar ik die kan kopen? en ik wil ook graag heirloompootaardappelen.
dank u wel voor uw reactie op mijn vraag

J. Molendijk
3 jaar geleden

Beste,

Verkoopt u ook zaden? Als dit niet het geval is weet u dan misschien waar ik wel heirloom zaden zou kunnen kopen?

Met vriendelijke groet,
Jessica

Natasja Garre
4 jaar geleden

Beste,
Ik ben opzoek naar een site om heirloom zaden te kopen maar wou graag andere groeten dan enkel tomaten. Zijn er soms sites die u mij kan adviseren en evt ook boeken.

Alvast bedankt voor uw advies

Mvg,

Natasja

Ab
4 jaar geleden

Goedemiddag,

We gaan een tuin o.b.v. het permacultuurprincipe beginnen, en willen hier eigenlijk alleen Heirloomzaden voor gaan gebruiken.
Kun je ons een verkoper adviseren?
Alvast bedankt voor de moeite
B.v.d.
Arnold

Anjana Bhagole
4 jaar geleden

Hoi

Ik ben benieuwd waar ik heirloom zaadjes kan kopen. Ik wil graag beginnen met een moestuin op mijn balkon en wil graag dit doen op basis van natural home gardening. Dus met heirloom zaadjes. Maar vind het lastig om het te vinden.

Hoop dat je me kunt helpen.

Alvast hartelijk dank

Anjana