boekbespreking

Permacultuur principes in de natuurlijke moestuin

Frank Anrijs en Lucrèce Roegiers

 


Sinds ik met mijn permacultuur tuin medio 2019 begon ben ik op zoek gegaan naar goede literatuur over permacultuur. Heel het internet afgezocht en ook veel gevonden over dit onderwerp maar meestal ging het dan over grotere oppervlakten zoals bijvoorbeeld voedselbossen of nog groter dan ging het over agricultuur. 

Dat was niet iets waar ik mee uit de voeten kon in mijn piep kleine permacultuur tuintje op de Vaarttuin in Almere. Totdat ik via Google  terecht kwam op de blog van Frank Anrijs  Yggdrasil, Tuinieren met de natuur mee.

En op deze blog kwam ik een stuk verder.  Ik stopte met spitten en bemesten. Ik ging lavameel strooien en mulchen. Ik kocht wat smeerwortelplanten en begon met het aanleggen van randen langs mijn tuin, deze smeerwortel planten ga ik nu stelselmatig elk jaar stekken of scheuren totdat de randen er helemaal vol mee staan. Deze plant is namelijk een prima mulchplant en verrijkt de composthoop en hij versnelt ook nog eens het composteer proces. Wat een leerzame blog was en is  Yggdrasil, het heeft mijn ogen geopend, dankjewel Frank.

Na al 2 boeken geschreven te hebben kwam het derde en misschien zijn laatste boek wel uit, Permacultuur principes in de natuurlijke moestuin en dit boek ga ik nu bespreken.

Theorie met praktische toepassingen

 

Het boek begint met een dubbele voorwoord, een van Frank Anrijs en een van zijn moeder Lucrèce Roegiers. Dan komt er een inleiding over het wat en waarom. 

Wij zijn als eilanden in de zee, aan de oppervlakte van elkaar gescheiden, maar in de diepte hecht met elkaar verbonden

Er zijn drie etnische principes die de basis vormen van permacultuur, die principes zijn gelijkwaardig aan elkaar, het een doet niet onder voor het ander.

Deze 3 principes zijn:

Zorg voor de aarde, Zorg voor de mens en Eerlijk delen.

Mij persoonlijk spreken deze principes zeer aan en in het boek worden ze verder onder de loep genomen.

Ontwerpprincipes

Permacultuur bevat 12 ontwerpprincipes, het zijn geen dogmatische regels maar meer handvaten om de ethische principes in de praktijk te brengen.

Het boek behandeld al deze principes in elk een apart hoofdstuk.

Principe 1  Observeer en reageer

Principe 2 Vang energie en sla ze op

Principe 3 Zorg voor opbrengst

Principe 4 Pas zelfregulering toe en aanvaard terugkoppeling

Principe 5 Gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten

Principe 6 Produceer geen afval, maak kringlopen

Principe 7 Van patronen naar details

Principe 8 Verenig eerder dan te scheiden

Principe 9 Pas kleine en trage oplossingen toe

Principe 10 Gebruik en waardeer diversiteit

Principe 11 Gebruik randen en waardeer het marginale

Principe 12 Wees creatief in het omgaan met veranderingen

Elk hoofdstuk omvat, wat houdt dit principe in en wat is het belang hiervan,  wat betekend dit voor de praktijk van de moestuin en een samenvatting van elk hoofdstuk.

Daarna volgt nog een behoorlijk hoofstuk waarin de toepassingen bij Yggdrasil worden uitgelegt

Kortom dit is een boek waar je als natuurlijke tuinier wat aan hebt en veel informatie uit kan putten. Ik las dit boek in een zucht uit, omdat het me van de eerste tot de laatste zin te pakken had.

Als nu je interesse in dit boek is aangewakkerd  dan kan je het  via bovenstaande link bestellen. 

Bij beide is de prijs 24,95 maar alleen bij mijn webshop is het boek gesigneerd door Frank Anrijs en Lucrèce Roegiers en je krijgt er een lekkere plak Belgische chocolade bij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.