gefermenteerde-pepers

Ik had nog een grote oogst, bijna 2 kilo, ingevroren pepers in de vriezer liggen.

Ik besloot om ze te gaan fermenteren om er later na een paar weken (of maanden) pepersaus en sambal van te maken.

Fermenteren is een gemakkelijke manier om je overvloedige oogst te bewaren.

 

hoe fermenteer je pepers

Wat heb je nodig?

 

Als je zeker wilt weten dat je fermentatie slaagt kun je het best werken met een starter. Zie je die glazen pot met een heldere vloeistof erin, dat is de starter. Dit kan zijn een vloeistof van een zelfgemaakte zuurkool of kimchi maar als je dat niet hebt neem je ongeveer 200 ml yoghurt, melkkefir of karnemelk. Neem een hoge pan, een zeef en kaasdoek of een schone theedoek. Zet de zeef op de hoge pan en leg het kaasdoek er minstens 2 keer dubbel gevouwen in. Giet dan het melkproduct zijnde Kefir in mijn geval op het kaasdoek en laat het een nacht staan.

De volgende dag heb je je starter, zoals je ziet in mijn glazen pot op de foto.

Het rest product van je starter is een overheerlijke hangop, dus dit gooi je zeer zeker niet weg. Ik heb er een heerlijk ontbijt van gehad

 

Pepers snijden

Deze ingrediënten heb je nodig:

1 grote of 2 kleinere weckpotten met rubberen ring

minimaal 2 eetlepels starter

1 á 2 kilo pepers al dan niet zelf gekweekt maar heeft wel de voorkeur natuurlijk.

50 gram zeezout al dan niet gekruid.

600 á 700 ml water

Zo ga je tewerk:

Neem een pannetje zet deze met het water en zout op een matig vuur en verwarm net zolang tot het zout is opgelost en laat het dan weer afkoelen. Het is belangrijk dat je de vloeistof goed laat afkoelen anders is straks je starter naar de ..... .

Ondertussen snij je de pepers. Snij het steeltje eraf en dan in kleine stukjes snijden en doe ze maar gelijk in de schone weckpot.

Als alle pepers gesneden zijn controleer je eerst of de zoutoplossing goed is afgekoeld, de bedoeling is dat het niet heter dan handwarm mag zijn, anders maar even een kopje thee tussendoor.

Dan pak je de afgekoelde zoutoplossing en giet je daar de starter in. Dit moeten minimaal 2 eetlepels zijn maar meer is goed. Roer dit goed door en giet dit dan voorzichtig in de weckpot met pepers.

Zorg ervoor dat de pepers onder de vloeistof blijven. Ik gebruik hiervoor een plastic matje die ik op maat knip voor de desbetreffende pot. Deze matjes kan je steeds weer opnieuw gebruiken het zijn zogenaamde kaasmatjes.

 

In de rechter pot zie dat ik 2 op elkaar gestapelde kleine weckpotjes zet op het matje om de pepers goed onder her vloeistof te houden.

Als je heelgoed kijk dan zie je al belletjes in de rand van het vloeistof staan en als je voorzichtig de pot schud  vliegen de luchtbellen omhoog. Dit betekend wel dat je de weckpot af en toe moet laten boeren(even de deksel open en dicht). Anders kan de pot uit elkaar barsten, ik heb dit zelf nog nooit gehad met deze weckpotten maar wel een keer met een pot met schroefdeksel, wees dus gewaarschuwd.

Hoe lang fermenteren?

Hoe lang je deze pot wilt fermenteren is aan jou, maar minimaal 2 weken zeker. Het is wel zo hoe langer hoe lekkerder! Maar dat is met alles zo.

Hoe langer je dit laat fermenteren hoe dieper wordt de smaak. Umami is de vijfde smaak naast zout en zoet, zuur en bitter. Lust je graag oude kaas dan vindt je deze Umami smaak heerlijk en is fermenteren echt iets voor jou.

Ik ben van plan deze potten een half jaar te laten staan. Daarna haal ik de inhoud met vloeistof door een zeef met pollepel of een passeer zeef.

De vloeistof, eventueel verdikt met een papje maizena, in een mooie fles met beugelsluiting en de peperprut die je uit de zeef haalt maak je een heerlijke sambal van. Tegen die tijd schrijf ik het allemaal in een blog dus stay tuned!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.