zaaien

zoals je ziet ben ik al aardig bezig geweest om van alles te zaaien. Hier zie je de helft van de tomaten planten, allemaal netjes opgepot om flink te groeien voordat ze de grond in gaan op hun uiteindelijke bestemming. Ik heb 'Aurantia', 'Pantana' en bijvoorbeeld 'Coeur de beuf' gezaaid en zoals je ziet zijn ze nog klein maar dat komt wel goed.

In tegenstelling tot de pepers zaaide ik de tomaten pas half maart, de pepers al in januari thuis in de groeikast met groeilamp.De tomaten zaaide ik gewoon in de kas, half maart is het namelijk voldoende warm in de kas om de zaden te laten ontkiemen.

Nog meer gezaaid?

Ja zeker, Koriander staat in potjes opgepot en ook de Surinaamse Poy of Malabar spinazie staat in potjes te wachten tot dat ze in de tuin mogen doorgroeien.

Helemaal linksboven staan twee zelf gezaaide perziken, die geef ik weg aan de liefhebber, reageer maar hieronder.

En helemaal aan de andere kant bovenin rechts zie je gezaaide Cavelo Nero oftewel de palmkool, best veel van gezaaid dus ook voor de weggeef.

gewasbescherming

 

Dit jaar heb ik mijn bloemkool beschermd met een gaasdoek deze wordt op hun plaats gehouden door beugels en klemmen. Ook de blauwe bessen die al beginnen te kleuren, zijn dit jaar beschermd tegen vogelvraat, want die bessen die eet ik liever zelf op. De bloemkool wordt natuurlijk beschermd tegen het koolwitje die er zijn eitjes legt en daar komen dan de rupsen uit die je kool opeten. Daarom het gaas eroverheen!

Aan de planten hangen zakjes en kaartjes met eitjes van de roofmijt en sluipwespen tegen witte vlieg en spint. Bladluis bestrijd ik met lieveheersbeestjes.

Dus geen chemische middelen in mijn tuin, puur natuur!!

 

de fruittuin

Kijk die 'Conference' peertjes eens goed groeien of hieronder de rode 'Baya Marissa', die heerlijke rood vlezige appel.

En die citroen doet dit jaar ook extra zijn best om grote citroenen te produceren.

Echt vol in de knop dus. 

Elke week geef ik de planten een zelfgebrouwen gier-mengsel. Een bosje brandnetels erin en wat smeerwortel blad, maar ook gerust een lelijk blad van de kool of andere onkruiden in de tuin gaan de gier in. Een week laten gisten en dan verdund in de verhouding 1 -10 bij de planten gieten. Ze smullen ervan, gezien het resultaat.

Tevens krijgt mijn grond ook regelmatig een emmer Bokashi. Dit is gefermenteerd restafval uit de keuken, ook etensresten. Dit werk ik licht onder en is een feestje voor de wormen en ander bodemleven.

Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline
6 jaar geleden

Zaterdag kom ik bij je langs zoals afgesproken met courgettes, pepertjes.. Die zelfgezaaide perzik lijkt mij wel leuk en 1 spinazieplantje, die van mij wilt niet groeien. Heb je ook nog weegbree plantje? Ik zoek ook nog citroengras. Ik ben appelmeloen aan het stekken, wil je nog? Laat maar weten.