de-start-van-een-permacultuurtuin

Krap een jaar bezit ik deze tuin. Veel fruitbomen komen uit mijn oude tuin in de kas bij Onze. Maar ik zie nu al dat ze het buiten veel beter naar hun zin hebben. Alhoewel de oogst nog wat tegenvalt, groeien de boompjes goed en in aankomende vakantie ga ik ze aan lijnen leiden tussen de staanders van de dubbele pergola(foto's volgen).

 

permacultuurtuin

Deze tuin is een permacultuurmoestuin. Voor mijn beleving is permacultuur tuinieren met de natuur mee en er niet tegenin. Dat wil zeggen dat ik de paden mulched met hout en/of schors snippers en de plantbakken( ik heb er 6) mulch ik met alles wat ik over heb. Vandaag heb ik dus gemulched met de uitgegroeide Lavas, hier heb er 2 van staan en een is eigenlijk genoeg voor een gezin tenzij je heel veel Lavas  of Maggiplant eet. Een Lavas is dus helemaal weg gemulched en op deze plek komt de Rabarberplant te staan maar pas van de herfst.

deze bak is net gemulched. Hier kunnen de beestjes hun werk doen bacteriën en schimmels hervormen dit plantafval en geven op die manier hun voedsel af aan de moestuin.

 

bemesting

NEE

Ik geef geen bemesting in de vorm van organische meststoffen of kunstmest. Beiden zijn funest voor het bodemleven. Van kunstmest(wat eigenlijk gewoon zouten zijn) gaan de wormen dood en ook de bacteriën en schimmels. Ik geef alleen mineralen in de vorm van lavameel.

De planten leven in symbiose met schimmels en bacteriën, planten scheiden suikers uit hun wortels en op hun beurt geven schimmels daar weer voedingsstoffen voor terug, het is eigenlijk een soort stuivertje verwisselen. Het werkt zelfs zo specifiek dat als planten een bepaalde voedingsstof nodig hebben ze dan een bepaalde stof uitscheidden via de wortels en dan de juiste voedingsstof ervoor terugkrijgt van het bodemleven.

Wees dus zuinig op je bodemleven in je moestuin: mulch en mulch veel, gebruik geen meststoffen ook geen gieren.

In de herfst mag je ook mulchen met compost en natuurlijk afgevallen blad. Alle soorten blad mag je mulchen, het bodemleven weet wel raad met eventuele schadelijke stoffen.

Zoals je ziet mulch ik hier het pad in de kas met bruin karton, bruin karton is ook prima te gebruiken in de composthoop, wormen hebben het zo weggewerkt en omgevormd tot een mooie compost.

 

dubbele pergola

 

Straks in mijn vakantie ga ik een dubbele pergola bouwen, een colomnade heet zoiets ook wel. Aan een kant van deze colomnade worden mijn fruitbomen geleid aan draden tussen de staanders van de colomnade. Hierover volgt later een verslag, tot dan.

 

Allemaal een fijne vakantie gewenst en laters..

Reactie plaatsen

Reacties

René
4 jaar geleden

Hoi Paul,
Weer een tijd geleden, maar ik zou weleens bij jou op de tuin willen kijken. Het seizoen loopt nu wel ten einde, maar dat geeft niet. Ben wel geïnteresseerd in de permacultuur. Meestal ben ik maandag en dinsdag vrij en ook weleens in het weekend. Misschien lukt het een keer. Kunnen een keer bellen?
gr René