pompoensoep+

In de winter ligt de moestuin ogenschijnlijk dood en stil, maar schijn bedriegt want er is nog steeds groei en leven in mijn moestuin.

De kweekbakken liggen afgedekt met blad en beschermen de aarde. Onder het blad groeien de pootuien en knoflook stilletjes door, totdat straks de vorst invalt en ze zover gegroeid zijn dat ze kunnen overleven tot het voorjaar.

 

In een andere verhoogde bak groeit boerenkool en bloemkool, als het straks serieus gaat vriezen moet deze bak beschermt worden met dubbel vliesdoek.

 

regen

Buiten regent het, het is zondag en ik ben vrij. Op tafel ligt al enige weken een grote pompoen, ik bekijk hem eens goed en ziet een zachte plek. Tijd om hem in blokjes te snijden en er iets van te maken voordat hij helemaal verrot is. Ik snij hem doormidden, gelukkig is hij nog goed. Deze grote pompoen heb ik gekregen van mijn tuinbuurvrouw S. 

pompoensoep

Ik besluit een deel in te vriezen om  er later (rond kerst) een taart van te bakken.

Maar nu maak ik pompoensoep.

Ingrediënten:

pompoen in blokjes gesneden,

2 liter bouillon(groenten of kip)

2 uien

diverse kruiden zoals verse koriander en verse tijm,

zwarte peper,

kurkuma poeder,

een halve theelepel koekkruiden(voor de warme smaak)

een klein bekertje chrême fraiche,

 Voor de topping(dit maakt hem echt pompoensoep+)

een rode punt paprika

2 rode pepertjes

4 tomaten

11 teentjes knoflook

verse tijm

blauwe stilton kaas

 

 

Hoe ga je te werk?

 

 

Eerst snij je de pompoen in blokjes zonder de schil. Deze doe je in een grote pan en zet je op een matig vuur samen met de bouillon.

Zet gelijk de oven aan op 220 graden. Ondertussen snij je de punt paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten.

Snij de tomaten doormidden en leg deze in een ovenschaal samen met de punt paprika en de 11 ontvelde teentjes knoflook pak je in zilverpapier en vouw je als een pakketje op.(de knoflook gaat dus apart)

voeg de tijm toe(gewoon de takjes met blad)

Zet in het midden van de oven op 220 graden voor 25 minuten.

Ondertussen laat je de pompoenstukjes gaar koken op matig vuur.

Na 25 minuten haal je de schaal met groenten uit de oven en laat het pakketje knoflook erin staan, deze mag nog eens 25 minuten maar dan op 180 graden.

Voeg alle ingrediënten toe en laat zachtjes doorkoken.

Laat de groenten in de ovenschaal afkoelen.

Na 25 minuten haal je de knoflook uit de oven en voeg dit toe aan de groenten in de ovenschaal. De knoflook is nu lekker zacht geworden.

Doe de inhoud van de ovenschaal in een blender en blend totdat een zachte saus is ontstaan. Deze gaat in een apart schaaltje voor de topping.

Pureer de soep met een keukenmachine of blender.

voeg de chrême fraiche toe en laat nu niet meer koken. Roer in de soep totdat de chrême fraiche is opgelost en je geen stukjes meer ziet.

Presenteer in een diep soepbord, vergeet de topping niet en de stilton kaas brokkel je over de topping in de soep.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.