philodendron

Er zijn ongeveer 400 soorten Philodendron, een lid van de aronskelkfamilie (Araceae). Philodendron soorten komen van oorsprong voornamelijk uit het regenwoud van Zuid Amerika en het Caraïbisch gebied. In 1644 werd de plant voor het eerst beschreven, maar kreeg pas een officiële naam in 1829. De Philodendron-familie is een grote, met planten in verschillende vormen, maten en kleuren. Philodendrons kunnen in twee basiscategorieën worden onderverdeeld: klimmende en niet-klimmende planten. De niet klimmende planten worden in de natuur ook wel eens hoog in bomen gevonden. Als een zaadje in de holte van een hoge tak ontkiemd, weet de plant zich met de wortels van voldoende voedingsstoffen en water te voorzien.

Op de foto hierboven ziet U het blad van een Philodendron Florida Beauty Green, een groene variant maar deze zijn er ook met bont blad en zelfs met bijna witte bladeren dit is de Philodendron Florida Ghost.

Hoge luchtvochtigheid

Zeker in de winter met de verwarming kan is een te lage luchtvochtigheid een issue. Alle Philodendrons komen uit vochtige oerwouden met hoge luchtvochtigheid rond de 70 á 80% in de huiskamer is dit niet te bereiken tenzij de planten in een glazen kabinet staan maar 60% kan wel bereikt worden en de planten zullen daardoor sneller groeien en mooiere bladeren krijgen. De Philodendron houdt niet zo van sproeien maar een  luchtbevochtiger wordt wel op prijs gesteld.

welke soorten

Er zijn veel soorten Philodendrons de bekenste soorten zijn Scandens,tuxtlanum, micans en bipinnatifidum om er een paar op te noemen maar er zijn honderden soorten. Zoals gezegd is het een lid van de aronskelkfamilie en hij kan binnenshuis bloeien maar dit is echt heel uitzonderlijk.

 

Algemene verzorging

 

De Philodendron is zoals alle aronskelkachtige een makkelijke huiskamerplant, een valkuil kan zijn dat U teveel water geeft  daardoor krijgt de plant wortelrot en krijgt hij in een keer veel gele bladeren. Een richtlijn is eenmaal per week watergeven maar 's zomers kan het voorkomen dat hij 2 maal per week water moet hebben.  Laat tussendoor altijd de bovenkant van de potgrond uitdrogen. een belangrijke regel is liever te weinig water dan teveel en dit geldt vooral in de winter.

standplaats

Zet deze mooie plant nooit pal op het zuiden, deze plant kan geen zonlicht verdragen en zal gele bladeren krijgen als hij te licht staat.  Een Oost, West of Noord gericht venster is prima een paar uur ochtend of avond zon is prima maar heeft U een Zuid venster zet hem dan een paar meter van het raam af. De Philodendron groeit het beste tussen de 16 -27 graden Celsius.

voeding

Zomers geeft U de Philodendron 2x per week voeding en in de winter 1x per maand (verdunt). U mag gewoon een universele voeding geven zoals POKON groene planten voeding.

stekken

DE Philodendron is te vermeerderen via stengelstekken . Aan elk stengel stukje zit een blad en een slapend oog, dit oog wordt dan de nieuwe plant.

Philodendrons zijn grote luchtzuiveraars 1 plant kan al 10 m3  lucht zuiveren. U begrijpt waarschijnlijk wel waarom deze planten zo belangrijk zijn in de huiskamer ze zorgen voor een gezond klimaat  en een warm en gezellig interieur.

Veel plezier met Uw Philodendron