maart roert zijn staart

Maart roert z'n staart is een oudhollands spreekwoord en meestal is het waar. Hoe dan ook de maand Maart kan wat het weer betreft niet meer kapot. Lang hebben we gewacht voordat we weer met onze neus in het zonnetje konden genieten en vandaag bereiken we zelfs de 20ºC.

Met dit warme weer zie je zelfs al vlinders vliegen, bij mij landen een gehakkelde aurelia(excuus voor de wazige foto).

fruit

Mijn fruitbomen hebben de natte winter goed overleeft.

De perzikboom (Prunus persica 'Peregrine" )staat vol in de bloei. Ik snoeide hem als een leiboom(espalier) en de onderste tak moet dit jaar vervangen worden door een nieuwe leitak, dus in juli ga ik de tak zover mogelijk bij de stam wegzagen en mag er een nieuwe loot gesteltak worden. Zo vervang ik elk jaar een gesteltak en verjong ik mijn perzikboom zodat hij nog jaren meekan. 

Wat een prachtige fragante bloem heeft deze perzikboom 'Peregrine' en de vruchten zijn sappig met wit vruchtvlees.

Ook de perenboom is in leivorm gesnoeid, dit doe ik omdat het plaats bespaard en  de bomen bloeien beter en geven meer fruit. Nog een voordeel ik kan er beter bij, ik ben namelijk geen 2 meter lang. 

Het is een Conference de volledige naam is Pyrus communis "Conference'.

Een lekkere sappige handpeer en dit voorjaar staat hij goed in bloei. Ik heb dit voorjaar een redelijke hoeveelheid lavameel langs de stam gelegd en ik hoop dat hij nu lekker veel peren gaat maken.

Knoflook

Aangezien mijn man en ik dol zijn op knoflook mag ook deze niet ontbreken in de tuin. Ik plante dan ook al in oktober de knoflook uit in de tuin en nu is het blad ongeveer  20 cm hoog. Dat wordt weer smullen van de zomer.

smeerwortel

De Russische smeerwortels gedijen goed in de tuin. Na 2 moeilijke jaren lijken ze nu eindelijk te gaan aanslaan.

Nu zijn we weer helemaal bijgepraat, hopelijk gaat het in jouw tuin ook zo goed of misschien zelfs wel beter!

 

Tot de volgende blog!