water

Drinken is levensbehoefte nummer 1 en als je niet te dik wilt worden drinken we geen suikerhoudende frisdranken maar gewoon water uit de kraan of mineraalwater uit de fles(in sommige gemeenten is het kraanwater echt niet te drinken).

planten hebben ook dorst

Ja, dat is waar. Als het al tijden droog is geweest hebben planten ook inderdaad dorst. Maar moeten we eigenlijk wel zo vaak water geven of is het overbodige luxe en kweken we zo luie planten?

In de natuur

Kijk, wij willen in de moestuin natuurlijk zaaien en dan snel resultaat zien, dus geven wij water. Het resultaat is dat de zaden zullen ontkiemen en meer water nodig zullen hebben om door te kunnen groeien.

Maak nadat je water hebt gegeven nu eens een kuiltje in de grond en het zal je verbazen hoe weinig het water de grond in is getrokken, het betreft maar enkele centimeters.

De natuur is slim en zo zijn ook de plantenwortels slim, zij zullen alleen in die bovenste laag gaan wortelen en zoeken daar naar water. Zolang jij water blijft geven is het ok, de wortels zullen water vinden maar zodra jij ophoudt met dagelijks water geven raken de planten in de stress en zullen gaan uitschieten en gaan bloeien en die mooie oogst zal je kunnen vergeten(denk maar eens aan die krop sla die doorgeschoten is).De planten zijn immers alleen oppervlakkig geworteld en kunnen in de diepere lagen geen water vinden, STRESS!!

Maar in de natuur zal dat zaadje wachten met ontkiemen nadat er een flinke regenbui is gevallen(als je nu datzelfde kuiltje zou graven zou je zien dat de onderste lagen van de bodem ook doorweekt en nat zijn).

Het zaadje is ontkiemt en kan doorgroeien omdat het ook in de onderste lagen water vindt, de wortels groeien dieper en dieper en bij droogte vindt deze plant nog steeds water in dieper gelegen delen van de aarde.

water geven is een kunst

Moet je dan helemaal geen water meer geven en alles aan de natuur overlaten? Nee, maar geef liever niet elke dag een beetje maar beter 2 keer per week heel veel water, zodat de onderste bodemlagen ook water op kunnen nemen. In het begin zullen de pas gezaaide planten minder snel groeien omdat ze bezig zijn met ondergrondse groei van de wortels, maar later halen ze dat ruimschoots in. Deze manier van water geven is uiterts belangrijk bij tomaten. Neusrot bij tomaten is geen ziekte maar komt voort uit verkeerd water geven. Bij droogte stress gaan de tomatenplanten vocht halen uit eerder gevormde vruchten. De onderkant van de tomaat wordt zwart en ziet er rottig uit. Laat deze vruchten alsjeblieft aan de planten zitten anders gaat de plant een andere vrucht hiervoor nemen en krijg je dus veel meer onbruikbare tomatenvruchten.

goed water geven is minder stress

Ja, ook voor jezelf maar zeker voor je planten. Je moestuin

planten zullen altijd water kunnen vinden, want ook in de diepere lagen vinden ze tijdens droogte water omdat ze goed door geworteld zijn. Ze hebben de stress als klein plantje overwonnen door een goed wortelstelsel aan te maken, waardoor ze later geen stress meer ondervinden bij drogere perioden. Hierdoor ben je van een goede en overvloedige oogst verzekerd.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen